Ve Dvoře Králové chtějí letos vyrobit asi tři a půl milionů kusů vánočních ozdob

17. březen 2018 09:00

Jeden z největších tuzemských výrobců vánočních ozdob ze Dvora Králové nad Labem letos zdraží své zboží až o šestnáct procent. Hlavním důvodem je povinné zvyšování minimální mzdy. Firma letos plánuje vyrobit asi tři a půl milionů kusů ozdob, zájem velkoodběratelů je ale zatím, i kvůli levné konkurenci z Asie, menší než v minulých letech.

Jsme ve stříbřírně s vedoucí provozu Reginou Jíklovou, kolem nás jsou stovky vánočních ozdob. Zdá se, že jsou prakticky stejné jako v loňském i předloňském roce. Chystají se ve výrobě nějaké novinky? Mají zákazníci takové požadavky?

„Samozřejmě. Máme třeba ptáčka, který není na skřipec, ale je na tyčku. A je to na zapíchnutí do vázy nebo do květináče. V poslední době vyrábíme také ozdoby, kterými se dá odekorovat sváteční stůl, dají se zakřípnout třeba na talíř, na vázičku, do skleniček se dají nasypat kuličky, které krásně dotváří ten efekt krásně prostřeného stolu," říká Regina Jíklová.

03508050.jpeg

Ale jinak ten sortiment zůstává hodně podobný tomu, jak to bylo v posledních letech.

„Ano. Dále pracujeme se sklem. Ručně foukáme, ručně malujeme, ručně stříbříme. Všechno zůstává při starém," doplňuje Regina Jíklová.

U mikrofonu je předseda výrobního družstva Miroslav Šorma. Loňský rok, podle předběžných účetních výsledků, skončil pro firmu mírně v zisku. Existuje nějaký odhad pro ten nový kalendářní rok 2018?

„To se nedá určit. Protože nám ještě ani pořádně nezačaly chodit zakázky. Takže prozatím nevíme, co nás bude přesně čekat," říká Miroslav Šorma.

03508053.jpeg

Každopádně objem objednávek, kdybychom porovnali současný stav se stejným obdobím loňského roku, je zhruba poloviční. Může to být problém?

„To může být velký problém. Jsou to tři velcí zákazníci, kteří mají objem přibližně stejný. Tak to mne tak trošku uklidňuje. Ale nevíme co udělají ti malí zákazníci. Kde ten nárůst ceny 12 až 16 procent může být pro ně nepříjemný. A tak u nás nebudou objednávat ten objem," dodává Miroslav Šorma.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související