Včelaři nacházejí kvůli zimě desítky mrtvých včel. Letošní sezóna prý bude jednou z nejhorších

13. květen 2017
Zprávy z

Letošní dlouhá zima způsobuje problémy včelařům z Jesenicka. Kvůli přetrvávajícímu chladnému počasí zůstává většina včel zatím v úlech a včelaři očekávají špatnou sezonu. Včely totiž nestihnou opylovat první jarní květy, a včelaři tak přišli o první snůšku. Nižší produkce medu by se tak mohla odrazit na jeho ceně, případně by chybějící český med nahradily dovozy ze zahraničí. Ty loni meziročně klesly, nejvíce medu se k nám dovezlo z Ukrajiny.

Obvykle v tuto dobu je na zahradě Miroslava Jatiho slyšet silné bzučení. Letos tomu tak ale není. U jeho úlů je vidět jenom pár včelek.

„Jenom ojediněle vylétávají ven, protože ty teploty jsou na ně pořád strašně nízké. Oni mají zásoby, oni mají pyl, ale nemají vodu," říká včelař.

Kolem jeho úlů jsou také vidět uhynulé včely, které letěly pro vodu do úlu, ale dovnitř už se nedostaly. „Už jsem odházel tři lopaty uhynulých včel," dodává Jati.

První med je už pryč

„V této době se k mým včelám nedostanete. Normálně tedy jo, ale teď je to díky sněhu rozježděné a rozbahněné. Bez gumáků se tam nedá jít," říká včelař Martin Pánek, který se sám stará zhruba o 60 včelstev.

I jeho včely strádají. „Ještě nevíme, jak moc je to poznamená," dodává.

„Jedno stáčení už je dávno pryč. Počasí nás už připravilo o první med z ovocných stromů nebo pampelišek," říká včelař Miroslav Jati společně se svou manželkou.

Jak velké ztráty je čekají, to se včelaři dozví až za nějaký čas, kdy budou mít příležitost nahlédnout do úlů. Nedokáží tedy zatím odhadnout, kolik medu se jim podaří vytočit. I kdyby ho bylo málo, nemůžou jít s jeho cenou moc nízko, v konkurenci supermarketů by nevydrželi.

autor: aja
Spustit audio