Váš soused v paneláku, který netopí, už neušetří. Od letoška nastává změna ve vyúčtování

20. leden 2016
Zprávy z

Počínaje rokem 2016 nastává změna ve vyúčtování tepla v bytových domech a panelácích. Ti, kteří netopili a využívali teplo svých sousedů, kupříkladu v prostředním bytě na patře, už neušetří. Nově se bude spotřeba tepla přepočítávat na obývanou plochu. Někteří majitelé bytů s tím zásadně nesouhlasí, podle jiných je to spravedlivé.

Podobný příběh bychom našli snad na každém sídlišti. Lidé žijící většinou v prostředním bytě na patře nemusí tolik topit, zdmi totiž prostupuje teplo ze sousedních vytopených místností.

„Teď tady mám 23,5 stupně. A netopím, sáhněte si, radiátory jsou studené,“ říká paní Drahomíra z Jihlavy, která žije v prostředním bytě a jak sama říká, netopí. „Odpoledne sem začne svítit slunce a bude tady zase teplo. Nevím, proč bych měla topit a platit za to, když netopím,“ dodává s tím, že s novinkou ve vyúčtování nesouhlasí.

Když je mi zima, tak si zatopím

Většina obyvatel bytovek a paneláků ale topí a topit musí, obzvláště v bytech na severní straně nebo v nejvyšším podlaží. „Sedím v obýváku, a když je mi zima, tak si prostě přitopím. A když je zima, tak budu topit,“ říká odhodlaně paní, která nechtěla říci své jméno.

Mělo by se odečítat z měřičů

Byty v tomto konkrétním jihlavském domě mají radiátory osazeny speciálními měřiči, které monitorují odebrané teplo. „Máme měřiče a měli bychom platit to, co skutečně protopíme,“ je přesvědčená paní Drahomíra.

Zateplováním fasád, výměnou oken a dalšími úspornými opatřeními se spotřeba tepla v bytových domech a panelácích už hodně snížila. Drahocenný vzduch ale utíká například stoupačkami nebo společnými prostorami.

autoři: mik , Andrea Kratochvílová
Spustit audio