Valentýn, svátek zamilovaných. Podle oslovených prodejců dárků, květin a šperků ho moc lidí neslaví

14. únor 2022 06:00

Datum 14. února v kalendáři věstí jediné - dnes je sv. Valentýn, svátek zamilovaných. Tradici má především na západ od našich hranic. 

Ačkoliv je svátek světce Valentýna tradicí zejména v anglosaských zemích, řada lidí jej slaví i u nás. Přizpůsobili se tomu zejména prodejci a poskytovatelé služeb. Zákazníci totiž nejspíš vyrazí do květinářství, čokoládoven a ti náročnější třeba i do zlatnictví.

Udobřit si partnerku

„K tomu když bychom vybrali řetízek, tak je to přibližně stejná cena.“ U pultu havlíčkobrodského klenotnictví potkáváme zákazníka. Důvod návštěvy je ale zřejmý - pro partnerku vybírá u příležitosti svátku Valentýna přívěsek se srdíčkem. 

„U mě to rozhodně není zvykem a dělám to jenom kvůli tomu, že po včerejším fotbalu je partnerka teď někde na odchodu.“ Dárkem by si prý rád ženu udobřil. 

Podle prodejkyně šperků Petry Markové je ale spíše výjimkou. Zákazníků, kteří by k Valentýnu nakupovali například náušnice nebo prstýnky, mnoho nechodí. „Určitě spousta lidí slaví, ale možná si to rozmyslí a vyřídí to kouskem čokolády, sem tam někdo přijde, nějaký prstýnek nebo něco hezkého na krk pro ženu určitě vyberou, ale není o to extrémně velký zájem.“

Vinárna a květinářství

Podle Brigity Zajíčkové, majitelky pelhřimovské vinárny, která má v nabídce například i sladkosti, ale zákazníci hromadně nekupují ani například čokoládu. „Valentýn si myslím, že se u nás až tolik nedrží, ale asi je to trošku lepší. To už minulý týden brali. Mám tady uprostřed nějaký valentýnský čokolády a čaje, pár lidí ano, ale Valentýn tu není takový svátek.“

Na zákazníky, kteří svátek zamilovaných slaví, naopak spoléhá majitelka nedalekého květinářství Zdeňka Kuželová Jůzková. I podle ní ale nejde o nejsilnější den v roce. „Jsme připraveni, dokonce jsme napsali i ceduli, abychom nalákali všechny zamilované, ale musím říct, co se týče prodeje květin, tak se více prodávají třeba na svátek matek nebo na MDŽ.“

Na Valentýna se přichystala i řada restauratérů na Vysočině a v mnoha podnicích tak mohou zájemci zajít na speciální valentýnské menu. 

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související