V Zoo Jihlava otevřeli australskou farmu. Nechybí na ní ani klokani

21. duben 2013

Zoologická zahrada v Jihlavě otevřela nový pavilon. Od víkendu je v zoo přístupná Australská Farma, která přiblíží návštěvníkům život na australském venkově z přelomu 19. a 20. století. Jde o první část nového celku nazvaného Zoo pěti kontinentů.

Australská farma je první z nich a je zařízená jako skutečná farma s dobovým nářadím. Kulisu dotváří typické věrné čerpadlo na zahradě a nechybí samozřejmě klokani nebo dokonce kunovec skvrnitý.

„Který je takovou kuriozitou mezi zoologickými zahradami. Je to zvíře, které se nachází jenom v zoologické zahradě v Lipsku a potom tady u nás. Pak ho najdete už jenom v australských zoologických zahradách,“ říká pracovnice Zoo Jihlava Radka Vaňková.

Tato největší přestavba v dějinách jihlavské zoo začala v roce 2011. V průběhu čtyř let vyroste v areálu řada unikátních expozic, které představí nejen typické živočišné druhy daného kontinentu, ale také život původních obyvatel.

„5. června bude následovat otevření africké části, kde najdou nový domov žirafy, přestěhují se tam zebry. Potom už stavební činnost začala i v rámci centrální části zoo. Tam už se staví asijská chatrč, kterou budou obývat babirusy a nad nimi ve větvích budou gibboni,“ doplnila Vaňková.

autor: Michal Malý
Spustit audio