V zimní olympiádě mládeže se soutěží i ve hře na akordeon

19. leden 2014

Začíná zimní olympiáda dětí a mládeže. Pět dní bude na 1300 malých sportovců soutěžit v devíti disciplínách na Vysočině. Utkají se například v ledním hokeji, biatlonu, alpském lyžování a dokonce i ve hře na akordeon.

Přestože hudba rozhodně nepatří mezi zimní sporty, při každém setkání závodníků z celé České republiky se tradičně do programu her zařazuje umělecká disciplína. Za Vysočinu bude ve hře na hudební nástroj o zlato bojovat Ondra Novák.

„Když vyhraju, tak vyhraju. Když prohraju, tak prohraju. Hlavně, když zahraju dobře,“ těší se mladý hudebník.

Kromě umělecké disciplíny zabojují děti během pěti dní i v klasických zimních sportech. Například v alpském lyžování, které bylo kvůli nedostatku sněhu přesunuto z Fajtova kopce u Velkého Meziříčí na Šacberk u Jihlavy.

V posledních dnech na svahu trénovali i Oskar s Tamarou. „Sníh je určitě dobrej. Myslím, že i zázemí je super. Mně se tady jezdí dobře,“ chválí sjezdovku Oskar.

Jeho kolegyni přesunutí závodu trochu mrzí. „Jezdí se tady dobře. Akorát je škoda, že to přesunuli z Fajťáku sem. Protože Fajťák je náš domácí kopec a přece jenom by to bylo o něčem jiným,“ lituje Tamara.

Na dětské hry už se těší i bývalá československá reprezentantka Dagmar Hromádková. V roce 1984 získala na olympiádě v Sarajevu, ještě pod jménem Švubová, stříbrnou medaili ve štafetě.

„Jsem hrozně ráda, když vidím děti, které mají zájem o sport. Protože nejen, že jim to zvyšuje fyzickou zdatnost, ale rozvíjí to i jejich vlastnosti. Naučí se prohrávat, naučí se vytrvalosti a píli,“ těší Dagmar Hromádkovou

Olympiáda dětí a mládeže na Vysočině začíná dnes a potrvá do 24. ledna.

autoři: Lucie Maxová , vman
Spustit audio