V Zemědělském družstvu Dolany sklízí višně. Brigádníci musí otrhat stromy na 25 hektarech

19. červenec 2019 10:10

Pracovní doba od rána do pozdního odpoledne, průměrný denní výdělek tisíc korun. Právě tak to teď vypadá v sadech višní Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku. O sklizeň se tam momentálně stará několik desítek lidí, většinou jde o cizince. 

Traktor zajíždí do jednoho z řádků na čtyřhektarovém višňovém sadu. Tak, aby brigádníci mohli úrodu nakládat přímo na vlek. Mezi stromy se jich podle vedoucího střediska ovocnářství ZD Dolany Václava Soráda pohybuje asi pět desítek.
„Ale zhruba deset odejde za chvíli třídit jablka."

Ovoce v sadech na Náchodsku budou už za několik let sklízet roboti

Ovocnáři z Dolan na Náchodsku používají při práci techniku. Jabloně navíc upravují na způsob živého plotu

Zemědělci po celé republice si dlouhodobě stěžují na nedostatek zaměstnanců. Ti chybí nejen během sklizní, ale i mimo sezónu, kdy je například potřeba stromy prořezávat. Ovocnáři z Dolan na Náchodsku proto stále častěji používají při práci techniku. Jabloně navíc upravují na způsob živého plotu. 

Celkem má družstvo v Dolanech vysázeny višňové stromy na zhruba 25 hektarech. Sklizeň začala v prvním sadu, podle odhadů bude podobná jako v minulých letech.
„Vypadá to na průměrnou úrodu, trošku nás potrápily jarní mrazy. V tomto prvním sadu je to maličko slabší, ale půjdeme do jiných sadů a na lepší odrůdu višní."

říká Václav Sorád a doplňuje, že problémem je stejně jako v minulých letech sehnat dostatek brigádníků.
„Lidí je málo. Mělo by nám jich přijít ještě dvacet, na ně momentálně čekáme. Nevíme jestli přijdou, možná koncem týdne. Ale i těch dvacet bude málo, brigádníků bychom potřebovali daleko víc. Přijímáme v podstatě kohokoliv."

Vedoucí směny ve višňovém sadu Lenka Náhlíková má v ruce kyblík s višněmi, její hlavní práce je ale kontrola brigádníků.
„Musím hlídat, jestli pracovníci sklidí vše tak, jak mají. Je potřeba stromy pořádně dotrhávat, nenechávat na větvích žádné ovoce."

Celkem má družstvo v Dolanech vysázeny višňové stromy na zhruba 25 hektarech

Brigádníci mají plné ruce práce, občas mezi sebou ale prohodí pár slov. Slyšet je zejména ruština a polština.
„Máme tady hlavně pracovníky z Ruska a Polska, samozřejmě taky Čechy. Ale těch je opravdu málo. Nejvíce natrhají Ukrajinci. Čeští brigádníci, to jsou většinou důchodci, nebo mládež ve věku 15 až 17 let. Ti tady jsou proto, aby si něco málo přivydělali. Takže jim tolik nezáleží na tom, kolik sklidí."

500 korun za to, že se v práci nedotknete cigaret. Zemědělské družstvo Dolany fandí nekuřákům

Vzdali byste se za 500 korun měsíčně cigarety?

Normální je nekouřit. Tohle známé heslo platí v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku dvojnásobně. Zaměstnanci, kteří nekouří, totiž dostávají každý měsíc odměnu k výplatě. Nedávno se zvýšila na 500 korun. Reportér Václav Plecháček se zajímal o podrobnosti.

Ti nejlepší jsou schopní natrhat za den i dvacet sedm kyblíků. V tomhle sadu se slabší úrodou dostávají za každý padesát korun, jinde to bude čtyřicet. V průměru si brigádníci za jeden den práce vydělají tisíc korun.

V tohle sadu se přitom višně trhají naposledy. Podle Václava Soráda se pěstování tohoto druhu ovoce dlouhodobě nevyplácí.
„Cena višní je hodně kolísavá. Každý rok je to jinak. A bohužel z dlouhodobého hlediska se nám pěstování višní nevyplácí. Je tedy na čase, abychom tuto komoditu začali opouštět."

Višňový sad tak v příštím roce převezmou rostlináři a je velká pravděpodobnost, že v něm poroste například vojtěška.

Spustit audio

Související