V Třebíči otevřeli pamětní síň zachránci židovských dětí Antonínu Kalinovi

18. únor 2017
Zprávy z

O Antonínu Kalinovi se česká veřejnost dozvěděla teprve nedávno. Nenápadný muž z Třebíče zachránil v období II. světové války bezmála tisíc židovských dětí. Vše se odehrálo v koncentračním táboře Buchenwald. V jeho rodišti mu otevírají pamětní síň. Lidé ji najdou v galerii Zadní synagogy.

Antonín Kalina se narodil v roce 1902 a smýšlením byl značně levicový. Do hledáčku německých úřadů se dostal krátce po vzniku protektorátu. Postupně byl vězněný v táborech Dachau a Buchenwald.

V Buchenwaldu zachránil v roce 1944 aso 900 židovských dětí. Podle svědectví pamětníků a zjišťění novináře Stanislava Mottla Kalina chytře falšoval dokumenty, z Židů dělal katolíky a tím děti uchránil od téměř jisté smrti.

Pamětní síň

„Celkem na osmi výstavních panelech s texty a historickými fotografiemi v galerii vedle Zadní synagogy se lidé budou moci blíže seznámit s jeho životním příběhem a akcentem na válečné události,“ zjistil v Třebíči reportér Michal Malý.

„Antonína Kalinu připomíná také pamětní deska na budově bývalé židovské školy v ulici Leopolda Pokorného a město Třebíč chce do budoucna v židovské čtvrti vytvořit i muzeum holocaustu, které ponese Kalinovo jméno.“

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio