V Třebíči na stavbě pracovali, podle víz, zahraniční turisté

3. listopad 2018 05:00

Třináct nelegálně pracujících zahraničních dělníků odhalila mobilní hlídka Celního úřadu pro Kraj Vysočina na jednom staveništi v centru Třebíče.

Kontrolu tam prováděla v součinnosti s Oblastním inspektorátem práce.

Sedm lidí bylo z Ukrajiny a šest z Moldávie. Pracovali na ukrajinská, polská, či moldavská turistická víza, která zahraniční pracovníky neopravňují k tomu, aby na území České republiky vykonávali výdělečnou činnost.

Zjištěná porušení dále řeší Oblastní inspektorát práce.

„Tomu, kdo umožní výkon nelegální práce, lze uložit pokutu v maximální výši 10 milionů korun,“ upozorňuje mluvčí celníků Richard Zeman.

Kontrola nelegálního zaměstnávání cizinců je jedna z mnoha kompetencí celníků. Celníci při ní ověřují, zda osoby vykonávají práci na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy, a zda ji vykonávají v souladu s vydaným povolením k zaměstnání a platným povolením k pobytu.

Pokud zaměstnavatel uzavře pracovní smlouvu s občanem EU, má za povinnost o tom informovat úřad práce, a to nejpozději v den jeho nástupu do zaměstnání. Občané ze zemí mimo EU mohou pracovat v tuzemsku pouze na základě platného povolení, osoby s trvalým pobytem povolení mít nemusí.

autor: mik
Spustit audio