V Třebíči má v domově pro seniory covid 21 klientů a pracovníků

17. září 2020 12:05

V třebíčském domově pro seniory se prokázala nákaza covidem-19 u 11 klientů a deseti zaměstnanců.

Na dotaz agentury ČTK to řekla ředitelka domova Zuzana Malásková. Uvedla, že tento domov, který je v ulici Manželů Curieových, pečuje celkem o 195 seniorů. Dva obyvatelé s potvrzeným onemocněním covid-19 jsou v nemocnici.

Mimořádná opatření

Testovány zatím podle ředitelky byly čtyři desítky klientů. „Další postup řešíme s hygienou, která vydá mimořádné opatření,“ uvedla ředitelka. Zřizovatelem domova je Kraj Vysočina, zařízení sídlí v jedné velké budově.

O šíření nákazy v tomto domově informoval novináře po dnešním zasedání bezpečnostní rady kraje hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). „V současné době máme největší problém ve fakticky největším zařízení,“ řekl.

Od soboty

U prvního obyvatele tohoto třebíčského domova se podle Maláskové prokázala nákaza koronavirem v sobotu. Nakažení pracovníci jsou doma v karanténě.

Zaměstnanců má domov dohromady okolo 120.

Na Vysočině přibylo za posledních 24 hodin do středečního večera 59 nových případů nemoci covid-19. Krajští hygienici zaznamenali také další úmrtí s covidem-19, od začátku pandemie jednadvacáté. Podle hygieniků se v kraji z koronavirové nákazy léčí 485 lidí, 31. srpna jich bylo 215. Od začátku pandemie se v kraji nakazilo 1316 lidí. Kvůli šíření nemoci na Vysočině podle hejtmana zatím kraj žádná mimořádná opatření vyhlašovat nebude.

zdroj: ČTK
Spustit audio