V Třebíči chtějí rozšířit expozici o hrdinovi Antonínu Kalinovi

7. duben 2018
Zprávy z

Antonín Kalina, hrdina druhé světové války, který zachránil bezmála tisíc židovských dětí, bude mít v Třebíči větší připomínku. V prostorách vedle Zadní synagogy je stálá výstava o tomto třebíčském rodákovi, má se ale výrazně zvětšit. Přibude kovaný strom života se jmény zachráněných dětí a mimo jiné také autentické příběhy některých z nich.

Antonín Kalina, původem švec, se narodil na začátku 20. století. Do nedávna ho v Čechách téměř nikdo neznal. Až novinář a publicista Stanislav Motl objevil příběh tohoto neobyčejně odhodlaného a statečného člověka. Před tím se o jeho činech vědělo jen v zahraničí, především v Izraeli.

V koncentračním táboře Buchenwald Kalina mnohokrát chytře využil situace, nasazoval při tom svůj vlastní život. Na domek, kde žily židovské děti, kupříkladu pověsil ceduli s varováním před tyfem a němečtí strážci se tam báli. Po bombardování tábora v roce 1944 dětem přiřazoval jiná, nežidovsky znějící jména. Takto celkem zachránil asi 900 dětí.

Současná expozice v Třebíči je soustředěna v jedné ze tří místností galerie regionálních umělců a tvoří ji fotografie a několik artefaktů z Kalinova života. Třebíčští mají v plánu stálou výstavu rozšířit mimo jiné o seznam jmen zachráněných dětí. Některé z nich sepsaly svůj životní příběh do knihy a tyto knihy se tam objeví také.

Expozice Antonína Kaliny, Třebíč
Expozice Antonína Kaliny, Třebíč
Expozice Antonína Kaliny, Třebíč
autor: ost
Spustit audio