V Třebíči budou dražit obrazy přímo v nemocnici. Za utržené peníze nakoupí nové vozíky

3. prosinec 2013

V třebíčské nemocnici dnes budou vystavovat a dražit obrazy. Výtěžek zadluženému zdravotnickému zařízení pomůže udržet provoz. Tento neobvyklý zážitek v podobě vernisáže a následné aukce zakusí návštěvníci dnes v 16 hodin přímo v nemocniční recepci.

„Mohou se zúčastnit návštěvníci nemocnice, jinak jsou zváni podnikatelé třebíčského okresu, naši primáři a vrchní sestry,“ uvádí referentka Jitka Pospíšilová.

Všichni umělci se aukce osobně zúčastní. Licitátorem se stane jeden z nich - Stanislav Zorman, který se zabývá dřevoplastikou. Do dražby věnoval celkem 17 svých děl.

Říká, že hledá inspiraci v přírodě, fascinuje ho tajemství její dokonalosti, což se snaží přenést do svých duchovních koláží.

Jeho nejpozoruhodnějším dílem je dřevoplastika nazvaná Znovuzrození, měří kolem dvou metrů, váží 80 kilogramů a její hodnota je 55 tisíc korun. Vyvolávací cena na dražbě bude 25 tisíc korun.

Nové vozíky pro LDN

Ostatní dřevoplastiky budou menší a levnější. Dalšími lákadly budou olejomalby mladé umělkyně Kataríny Klusové a textilní koláže od polské autorky Joanny Banek, která vystudovala uměleckou textilii v Krakově.

Díla těchto dvou autorek se pohybují v rozmezí od 3 do 13 tisíc korun, přičemž vyvolávací ceny jsou vždy zhruba poloviční. Vše, co se podaří vydražit nad vyvolávací cenu, bude patřit nemocnici.

Peníze využije především na nákup transportních vozíků pro LDN. Cena jednoho se pohybuje okolo 12 tisíc korun a třebíčská nemocnice si je za současné finanční situace nemůže dovolit.

Vozíky jsou velmi důležité k převozu pacientů na vyšetření, ale ty třebíčské už dosluhují. Je tedy potřeba je obnovit, aby splňovaly bezpečnostní parametry.

autor: Daniel Burda
Spustit audio