V sobotu se koná sbírka potravin pro lidi v těžké životní situaci. Zapojí se 14 obchodních řetězců

12. duben 2024

Do letošní jarní sbírky potravin se v Česku zapojí čtrnáct obchodních řetězců. Jak ty s kamennými obchody, tak e-shopy. V sobotu 13. dubna sbírka proběhne ve víc než dvou tisícovkách prodejen, ve třetině z nich budou základní potraviny nebo drogerii pro potřebné vybírat dobrovolníci.

V Královéhradeckém kraji se můžete zapojit na více než na stovce míst, jejich seznam je na webu sbirkapotravin.cz.

Čtěte také

Například v Hradci Králové mohou dárci v sobotu mezi 8:00 a 18:00 hodinou přinášet věci do 26 obchodů, v Trutnově do 12, v Rychnově nad Kněžnou do 8. V Jičíně je sbírka potravin v 6 obchodech a v Náchodě v 5. Připojují se ale i menší města.

Příjemci pomoci jsou zejména rodiče samoživitelé, rodiny v krizi, pěstounské rodiny, senioři, lidé s handicapem nebo bez domova. Poptávka je především po trvanlivých potravinách, jako jsou třeba rýže, těstoviny, luštěniny, oleje a nebo konzervy. Potřeba je i trvanlivé mléko, dětská výživa a také základní hygienické potřeby a to jak pro dospělé, tak pro malé děti.

Čtěte také

Potravinové banky ve spolupráci s obchodními řetězci zajistily loni pomoc 400 000 lidem v nouzi. V meziročním srovnání to je třetinový nárůst. Vyplývá to z údajů zveřejněných organizátory Sbírky potravin.

Sbírka potravin funguje už 11 let a za tu dobu se podařilo vybrat celkem 4 860 tun potravin, což odpovídá téměř deseti milionům porcí jídla. K tomu dárci přispěli víc než šesti stovkami tun základního drogistického zboží.

Potravinové banky také stále víc podporují obchodní řetězce. Ty jen loni darovaly téměř osm tisíc tun zboží. Počet lidí ohrožených chudobou je kolem milionu a těch odkázaných na pomoc neustále, podle ministra zemědělství Marka Výborného z KDU-ČSL, přibývá.

Spustit audio

Související