V Rynárci na Pelhřimovsku chtějí posouvat označení začátku obce. Kvůli nedávné tragédii

23. září 2016
Zprávy z

Lidé v Rynárci na Pelhřimovsku chtějí posouvat označení začátku obce ve směru na Počátky. Právě tam došlo minulý týden k tragické dopravní nehodě, která má dvě oběti. Po čelní srážce Jaguaru a Fordu na místě zemřel řidič Fordu a jeho spolujezdkyně o dva dny později v nemocnici. Na rizikovost místa upozorňují především lidé žijící v nových domech na konci vesnice. Obecní úřad jim chce vyjít vstříc.

„Abychom mohli projet, musíme otevřít okénko a poslouchat, jestli něco jede. Je to jako na železničním přejezdu,“ popisuje Václav Mudra. Na konci Rynárce u silnice na Počátky vyrostlo menší sídliště rodinných domů a napojení na hlavní silnici není jednoduché.

Řidiči navíc často podle svědků jezdí příliš rychle a proto je k dopravní nehodě velmi blízko. „I když posloucháme, jestli jede auto za zatáčkou, tak tam vyletí rychle, než stihnu vyjet,“ popisuje situaci paní Martin Váňová, která nebezpečným úsekem chodí se svými dětmi.

Tragická nehoda

Úvahy o posouvání začátku kopce urychlila smutná dopravní nehoda. V pátek 16. září v podvečer jel osobní automobil Jaguar směrem na Počátky a v protisměru se střetl s Fordem Focus. Dva lidé z Fordu to zaplatili životem.

Čtěte také

O to více se lidé z Rynárce snaží přimět obecní úřad, aby zjednal nápravu. Značka obce totiž podle nich každého zpomalí. „Aby ta vzdálenost od té místní komunikace byla. Myslím si, že řada normálních řidičů začne zpomalovat trochu dřív, když uvidí ceduli. Bohužel těm neukázněným to ale nezabrání,“ konstatuje starosta Rynárce, nezávislý Jan Pikl.

Vedení Rynárce chce o posunutí značky jednat s policií.

autoři: mik , Lucie Maxová
Spustit audio