V prvním kole přijímacích zkoušek se na Vysočině na střední školu dostalo 97% přihlášených deváťáků

15. květen 2024 16:31

Deváťáci už znají své výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Společnost Cermat je dnes zveřejnila ve svém systému Dipsy, kde si můžou rodiče a žáci snadno dohledat, na jakou školu se dostali.

Z dat Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vyplývá, že úspěšnost žáků na Vysočině byla vysoká. Hned v prvním kole přijímacích zkoušek uspělo, a tedy se i dostalo na střední školu, 97% přihlášených deváťáků. Celkově ale bylo neúspěšných přes 700 účastníků přijímacího řízení - většinu z nich tvořili zájemci o víceletá gymnázia.

Největší přetlak byl na víceletých gymnáziích. Na těch čtyřletých překvapivě tolik ne – žáků, co měli gymnázium v první prioritě, se dostalo skoro 77 procent. Celkově se na svou nejvíce prioritní školu dostalo na Vysočině po prvním kole přes 79 procent deváťáků. Pro srovnání – na osmiletá gymnázia se dostala jen zhruba polovina přihlášených dětí.

Když pomineme gymnázia, tak na Vysočině se už předem objevily zvýšené počty přihlášek například u nově otevíraného oboru Informatika v Havlíčkově Brodě, kde přijali 15 ze 47 přihlášených. Žádaný je také obor energetik v Třebíči – ten je jediný na Vysočině – a přihlásilo se na něj přes 160 dětí, z toho skoro 80 s prioritou jedna a brali 50 studentů.

Spustit audio