V pražské části Řepy mají aktivní lesopark. Návštěvníkům nabízí různorodé vyžití po celý rok

31. říjen 2023

Aktivní lesopark Řepy, to je zelená lokalita na západním okraji hlavního města. Rozsáhlý areál nabízí celou řadu atrakcí pro všechny věkové kategorie. Je ale také místem pěkných procházek a pikniků a je tu i cvičiště pro psy. Zajímavým prvkem je devítimetrová rozhledna se skluzavkou. Revitalizovaná plocha dřívější skládky je vybavená netradičními herními a aktivizačními prvky.

Zajímavé jsou například hudební a zvukové atrakce jako dendrofon či parabolická ucha. Pro sportovce je tu posilovna. Patra rozhledny jsou propojená obručovým žebříkem s mezipatry z lanového výpletu. Ve druhém patře je pak vyhlídka, ze které můžete sjet dolů po skluzavce.

Lesoparkem prochází Naučná stezka Řepy, která je zaměřená na místopis, historii, geologii a přírodní zajímavosti. Vede napříč městskou částí, začíná u zastávky MHD Sídliště Řepy a končí poblíž kostela Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře. Stezku dlouhou necelých šest a půl kilometru mohou absolvovat i fyzicky méně zdatní návštěvníci a sjízdná je i na kole. Vede po chodnících nebo po zpevněných cestách a je vybavena sedmnácti informačními panely.

Aktivní lesopark Řepy sousedí s významným krajinným prvkem Řepská step. Ta se rozkládá na rozhraní Řep a sousedního Motola na nevelké ploše, v úzkém údolíčku na výchozu hrubozrnných pískovců, které se zde usadily v druhohorách. Přítomnost kyselých pískovců, uzavřených v okolních bělohorských prachovcích (opukách), které mají naopak povahu zásaditou, je poněkud překvapivá.

Věž se skluzavkou

Pískovcový podklad je porostlý typickou kyselomilnou vegetací s vřesem obecným, v mozaice se širokolistými teplomilnými trávníky na vápnitých prachovcích. Tyto dva typy vegetace se zde střídají a výsledkem je velmi pestrá mozaika s mnoha ne zcela běžnými rostlinnými druhy. Žije zde také mnoho druhů motýlů. Velmi pohlední jsou například vřetenuška ligrusová, vřetenuška čičorková, modrásek vikvicový nebo můra travařka zelená.

Aktivní lesopark v pražských Řepích sousedí také s vyhlášenou bikrosovou tratí, pravděpodobně nejlepší svého druhu v republice.

Hřiště, piknikové místo, ohniště
Spustit audio