V práci nosí zbraň a v soukromí maluje. To je policistka Pavlína Kaplanová z Dobrušky

29. listopad 2019

Díky své práci policistky u sebe každý den nosí zbraň. V soukromí bere do ruky štětec a barvy. Policistka Pavlína Kaplanová totiž ve volném čase ráda maluje na plátno a v těchto dnech její práci můžete vidět na vlastní oči v lapidáriu městského úřadu v Dobrušce. Reportérka Jana Házová byla zvědavá a tak se na výstavu vypravila.

Chtěli jsme původně říct, že Pavlína Kaplanová je policistka s něžnou duší. Ona nám to ovšem sama trošku vyvrátila. Jak vysvětluje, že maluje veselé obrazy a přitom dělá poměrně nebezpečnou práci, kterou má ale ráda.
„Jsem ráda, že vám mé obrazy připadají veselé nebo romantické. Já jsme nad tím takto vůbec nepřemýšlela. Všechny obrazy jsou malovány jen podle mé fantazie. Ale samozřejmě něco vyjadřují. Například svítání nad jezerem."

V práci nosí zbraň a v soukromí maluje. To je policistka Pavlína Kaplanová z Dobrušky

Koresponduje to s momentální náladou? Promítá se do obrázků?
„Ne, je to čistě opravdu jen moje fantazie."

Pavlína Kaplanová spojuje tři odlišné světy

Pavlína má také malé dítě. Jak se propojuje malování, ke kterému je jistě zapotřebí klid a soustředění, s péčí o potomka i se zaměstnáním v úplně jiném oboru, než je umění?

Čtěte také

„Maluji převážně po večerech, kdy už všichni spí. Já si zalezu a mám tu svoji chvilku. Mé povolání je jedna část mé osobnosti, určitý smysl pro spravedlnost i potřeba pomoci lidem. Celková láska k umění je zase druhá stránka mého světa."

„Kritiky se samozřejmě bojím. Ovšem kritika musí být. Mluvila jsem s jednou paní a ta říkala, že její manžel má vystudovanou fakultu výtvarného umění. Tak jsem mu vzkázala, ať se přijde na moji výstavu podívat, že si ráda vyslechnu upřímnou kritiku, co dělám špatně nebo co by se dalo zlepšit," směje se Pavlína Kaplanová.

Výstava obrazů Pavlíny Kaplanové potrvá v lapidáriu městského úřadu v Dobrušce do konce listopadu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.