V panelákovém bytě stojanová vrtačka, fréza, soustruh i bruska. To k životu železničního modeláře neodmyslitelně patří

2. květen 2024

V Českých Budějovicích na Lidické třídě jezdí sto let stará lokomotiva. Je tam také rozsáhlé vlakové depo, rozvětvené kolejiště a nad jednou z drah vrba a na ní vodník. Asi tušíte, že to celé není stoprocentní realita. Totiž je, ale v malém. Klub železničních modelářů tam v prostorách automotoklubu kdysi spoluzaložil Jiří Dvořák. Jedním z kluků, které v klubu vychoval, je Vojtěch Bušek. Oba modelařinou žijí už desítky let.

Jak velký je tedy ten jejich malý železniční svět? „Říkáme, že máme přibližně 400 metrů kolejí, ale je to proměnlivé. Občas něco půjčíme na výstavy, občas jsou u nás kolegové odjinud, kteří kolejiště dočasně rozšíří. Ale už se blížíme k půl kilometru,“ říká Vojtěch Bušek. Nedávno s kolegy spočítal, že při třídenní výstavě najezdí jejich vlaky dobrých 150 kilometrů.

„Pro hlavní klubové kolejiště máme dvaadvacet vlaků,“ doplňuje kolegu Jiří Dvořák, „dále čtyři vlaky na vedlejší trať a další čtyři na elektrifikovanou lokálku. Trať je jednokolejná, takže vždycky může jet jen jeden vlak, to znamená, že se nám jednotlivé kusy střídají.“

Vlakem se rozumí jak sólo lokomotiva, tak i celá souprava. „Já se snažím, aby vlak v modelu odpovídal tomu, co člověk vidí i ve skutečnosti,“ zdůrazňuje Vojtěch Bušek, v jehož soupravách tedy jezdí i vagónky pro matky s dětmi, lůžkové vozy, jídelní... „No jéžišmarjá! Já jich mám 140, těch rychlíkových vozů! Takže si mohu namíchat jakýkoli vlak, který v Čechách kdy jezdil,“ směje se.

Čtěte také

Vláčky, které jezdí po kolejích v klubu, jsou kombinací privátního a klubového vlastnictví. „Já se snažím mít všechno v klubu,“ říká Vojtěch Bušek, „doma na to není místo a tam dělají radost všem, nikoli jenom mně.“ Oba pánové se doma spokojí s vitrínou pro pár fajnšmekrovských kousků.

„Já kdysi míval doma i kolejiště,“ připojuje Jiří Dvořák. „Jenže pak jsem se oženil, nebylo kde bydlet a kolejiště vzalo za své. Zato teď mi v panelákovém bytě stojí stojanová vrtačka, fréza, soustruh a bruska! To když někomu řeknu, tak vyvalí oči jak žába,“ směje se. „Ale jsou to stroje úměrné těm modelům, takže jen malinkaté stroječky, na kterých se dají dělat jen malinkaté věci,“ vysvětluje.

Svět vláčků na českobudějovické Lidické třídě je sice zmenšený, ale jinak je v něm úplně všechno. Třeba i skautky na výletě nebo řidič náklaďáku, který si odskočil u silnice. Celý rozhovor s modeláři Jiřím Dvořákem a Vojtěchem Buškem si poslechněte online.

Spustit audio

Související