V Pacově sloučí dvě základní školy, plán radnice vyvolává emoce

8. říjen 2013
Zprávy z

Místo dvou základních škol jedna, taková bude od 1. ledna příštího roku situace v Pacově na Pelhřimovsku. Město se rozhodlo sloučit školu Na Náměstí a Za Branou, a vytvořit tak jediné zařízení. Zhruba 550 žáků se bude učit v Pacově pouze v jedné škole od začátku roku 2014, některé změny ale začaly už dnes.

Děti v Pacově budou mít od nového roku jednoho ředitele a jeden název školy. Ke změně se uchýlilo město kvůli klesajícímu počtu dětí. Nelíbí se ale například některým zaměstnancům škol. Bojí se o práci.

„Nesouhlasím, jsem proti tomu. Myslím si, že se mě to dotkne,“ obává se jedna ze zaměstnankyň.

„Já tam pracuju taky a bojím se, že přijdu o místo. Oni asi vidí ekonomické hledisko, ale co se týče pohody a obecně zázemí pro děti, myslím, že to nebude dobře,“ přidává se další – a rozpačití jsou i někteří rodiče.

„Co vám na to mám říct? Mám tu jedno dítě, druhé mám v červené školičce, takže budu ráda, když budou spolu. Ale jinak je to takové, že ty děti jsou tam bezpečnější než tady,“ míní paní Olga, kterou potkávám s nákupní taškou.

Červená školička přitom říká budově v Nádražní ulici, která patří ke škole Na Náměstí. Některým obyvatelům Pacova však slučování škol nevadí.

„Jiné řešení asi v dnešní době není,“ pousměje se paní, která do jedné ze zdejších škol chodila.

Jaromír Havel, ředitel obou škol, plánuje v příštím týdnu rodičovské schůzky. Tam chce změnu blíže probrat. Dotkne se i některých učitelů.

„Máme nějaké přirozené odchody do důchodu, máme tam učitele, kteří nemají smlouvu na dobu neurčitou. Tam potom asi nebudeme v některých případech schopni ty smlouvy prodlužovat.“
Žák ani rodič podle nezávislého starosty Pacova Lukáše Vlčka nepoznají změny vůbec.

„Děti víceméně stále navštěvují objekty, které navštěvovaly, všechno funguje tak, jak má.“

Od ledna budou do budovy Na Náměstí chodit děti z druhého stupně a škola Za branou bude pro 1.–5. třídu.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio