V Ostravě dnes začíná série nočních běhů pro Světlušku

21. březen 2024 08:40

Komenského sady v centru Ostravy dnes večer prozáří Světluška. Startuje série letošních nočních charitativních běhů Nadačního fondu Českého rozhlasu po českých městech. Zájemci si mohou vybrat jednu ze dvou tras, komu se ale nechce běžet, může zrakově postižené podpořit třeba i procházkou.

Podpořit lidi se zrakovým hendikepem a vyzkoušet si, jaké to je pohybovat se a nevidět přesně překážky po cestě. To je i letošní cíl Nočního běhu pro Světlušku. Letos se poběží v sedmi městech.

„Tma je pro naše běžce chvilkovým zážitkem. Lidé se zrakovým postižením se s tím potýkají každý den, každý rok, celý život,“ vyzdvihuje hlavní myšlenku ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

„Za světla viditelná bariéra v cestě se za tmy může stát ohrožením. Kapky deště mohou znemožnit venkovní orientaci. Hluk může umlčet přirozené orientační body,“ dodává.

Letos se poběží už počtrnácté a zapojí se sedm měst. Startovní čáru proběhnou příznivci Světlušky 21. března v Ostravě, další vyběhne Plzeň 26. března. První v dubnu bude Brno, a to 4. dubna. O týden později, 11. dubna, se přidá Olomouc, pražský běh je naplánovaný na 25. dubna a České Budějovice se na trasu vydají 7. května. Na cílovou rovinku se postaví Jihlava 16. května.

„Každý zrakově postižený na svou cestu životem vidí jinak. I o tom budeme na bězích hovořit a vybízet běžce k pravidelné a důsledné péči o tento cenný smysl,“ láká Drastichová. 

Mottem letošního, v pořadí už 14. ročníku je „A jak to vidíš ty?“. Odkazuje na různé typy zrakových vad, s nimiž se lidé mohou potýkat.

autoři: Natálie Flajžíková , tif | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio