V Nových Syrovicích odhalili sochu legionáře

1. prosinec 2012
Zprávy z

Obnovený památník v Nových Syrovicích připomíná hrdiny I. Světové války. Jde o zhruba dvoumetrovou sochu legionáře, která stojí na původním podstavci vedle kostela a je v noci celá nasvícená.

Sochu legionáře na novosyrovické návsi vyjadřuje čest a památku padlým v I. světové válce. Zhruba dvoumetrová pískovcová socha vznikla těsně po válce, v roce 1938 ji však z podstavce u kostela odstranili, aby ji tam v roce 1945 po skončeení II. světové války mohli zase navrátit zpět. Krátce po té - v 50. letech - ji ale znovu odstranili. Údajně skončila rozdrolená v základech místních domů.

Novou sochu nyní v rekordně krátkém čase vytvořil třebíčský atelier Kjuleněn, řekl Regionu Boris Kjuleněn mladší. „Měli jsme na to celkem asi dva měsíce času, což je neuvěřitelně krátká doba. Na dílo tohoto typu se běžně počítá půl roku až rok,“ shrnuje Boris Kjuleněn junior. „Nakonec jsme ale vše stihli ještě s dvoutýdenním předstihem. Museli jsme ale použít speciální pracovní metody, kdy jsme dokonce využívali pneumatická kladiva, rozbrušovačky a diamantové brusné nástroje.

Novým Syrovicím se na sochu legionáře podařilo získat dotaci od Ministerstva obrany. Jde o zvláštní grant na obnovu památníků padlým. Konkrétně na tomto památníku v Nových Syrovicích je celkem asi 30 jmen legionářů. Zajímavé také je, kde všude tito muži padli. Jsou tu jména padlých například z Užgorodu na Podkarpatské Rusi, ale také třeba z Grigna v jižních Tyrolích, Jundenburgu ve Štýrsku a nebo z Trenčína v Uhrách.

autor: Michal Malý
Spustit audio