V Novoměstské porodnici přibývá maminek z východních Čech

11. říjen 2013

V Novém Městě chtějí nově rodit rodit ženy z Litomyšle nebo Poličky. Poté, co v Litomyšli zavřeli tamní porodnické oddělení, začaly se těhotné ženy poohlížet jinde. Řada z nich si vybrala právě Nové Město na Moravě, ačkoli například Litomyšl je od něj vzdálená45 kilometrů.

Rodit v Novém Městě se rozhodla také nastávající maminky Regina, která bydlí nedaleko Poličky.

„Já jsem z Poličky, ale vybrala jsem si ji, protože je tady přes 800 porodů za rok, což litomyšlská a ani svitavská porodnice neměla. Takže spíš ta zkušenost mě sem láká.“

„Můj obvodní lékař mi řekl, že ta možnost tady je, a pak jsem zjišťovala, zavolala a už jsem tady. Zatím všechno perfektní. Ta lékařská péče je už dnes asi všude na stejné úrovni. Mně jde hlavně o ten porod a o tu zkušenost, aby všechno dopadlo tak, jak má,“ pochvaluje si péči čtyřiatřicetiletá prvorodička.

Termín má už za dva týdny. Že by do porodnice z Poličky nedojela včas, se nebojí.

„Já bydlím kousek za Poličkou, takže asi 40 minut jízdy a myslím si, že u prvního porodu ta hodina dojezdu není problém.“

To, že přibývá maminek z jiných okresů i krajů , potvrdila i vrchní staniční sestra a porodní asistentka na gynekologicko-porodnickém oddělení novoměstské nemocnice sešla, je Jitka Vařáková.

„V poslední době se setkáváme s maminkami právě z oblasti Poličky, Litomyšle a Jimramovska, které třeba dřív odcházely rodit do litomyšlské nemocnice, pak nám přibývá i maminek z Nedvědicka, které chodily dřív do Brna.“

Podle ní je sice péče všude stejná, ale ženy dají na doporučení podle osobní zkušenosti svých kamarádek a známých.

Podle Vařákové pomáhají i sociální sítě, novoměstská porodnice má nově facebookové stránky, které maminky hojně využívají.

Když maminky do porodnice přijdou, zajímá je nejvíc uspořádání sálu, těhotenské kurzy a také různé podpůrné metody, které jim při porodu uleví od bolesti.

„Největším hitem poslední doby je využívání plynu entonox. Je to inhalační metoda, kdy dochází k útlumu bolesti při porodu,“ říká Vařáková.

V letošním roce provedli v Novém Městě zatím 600 porodů, nejvíce jich má na Vysočině každoročně porodnice v Havlíčkově Brodě, už nyní jich je asi 1070.

autor: teb
Spustit audio