V Netíně na Velkomeziříčsku vítr poničil střechu a rozházel květináče

24. září 2010

Náhlý silný vítr včera poškodil část střechy hospodářské budovy v Netíně na Velkomeziříčsku. Za klidného neměnného počasí se náhle zvedl vír, který ze střechy shodil tašky a z oken sousedního domu květináče. V nejbližším okolí ale k dalším škodám nedošlo. Přesně před týdnem za stejných okolností vítr strhl střechy osmi garáží v Jihlavě.

Majitel poškozené budovy Lubomír Průša odhaduje škodu asi na 500 korun: "Uklidnil se vítr, kolem bylo ticho a najednou proběhla taková malá smršť. Byl to takový vír, asi pět metrů v průměru, proběhlo to mezi baráky a za chvíli to bylo z obce pryč. Na našem stavení to vytrhalo 16 tašek, takže sílu to mělo. Z lípy na návsi spadlo několik větviček, sousedům to shodilo květináče z oken, ale nikde jinde kolem s nic nestalo."

"Překvapuje nás to. Mohl by to být tak zvaný "rarášek", to je "letní" vítr, který ale maximálně rozhází kupku sena. Že by ale trhal střechy a zvedal tašky, to je pro nás nepochopitelné," komentoval události brněnský meteorolog Marek Dvořák.

autor: uli
Spustit audio