V některých obcích na Vysočině nemají signál mobilních telefonů

12. srpen 2013

Některé obce na Vysočině se potýkají s nulovým signálem na mobilním telefonu. Často proto musí mít pevnou linku a nebo doslova hledat signál například na kopci. Některým obyvatelům to nevadí, většinou se však shodují, že nechtějí myslet na to, jak by volali o pomoc, kdyby se něco stalo.

„Tady v Turovce těch patnáct lidí nemá signál. Kdyby se něco šustlo, tak musíme běžet do Hříběcí, kde signál je, to není legrace.“

„My musíme kvůli tomu držet pevnou linku. No, my taky máme pevnou linku,“ popisují své potíže obyvatelé malé vísky.

Někteří tvrdí, že z mobilů nevolají, mají jen na příjem hovorů. „Já teda mobil mám, ale když chci volat, lítám tady po poli,“ popisuje jeden z místních těžkosti.

„Když si sousedka zlomí nohu,musí po jedné do Pelhřimova.“ Obyvatelé Turovky se sice usmívají, ale téměř nulový signál pro ně představuje problém.

„Už jsem se informoval v Pelhřimově, jak jsou mobily. Tak mi dal takovou anténku, že bych si udělal takovej svod z televize. Kdepak,“ mávne rukou další z Turovanů.

Nedostupný je mobilní telefon i na některých místech na Cikháji na Žďársku. Například do penzionu a restaurace Tisůvka se jinak než na pevnou linku lidé nedovolají. Hostům ani personálu však prý mobily nechybí.

„Ty lidi si myslím, by si mohli od těch mobilů chvilku odpočnout a vychutnávat si jídlo, než sledovat pořád mobily. Určitě to nevadí. Mně vůbec nechybí,“ říká Miroslav Hošek a podobný názor má i zdejší servírka.

„Tady pracuju, takže stejně nemám přístup k tomu telefonu, takže mně určitě ne,“ uzavírá mladá žena.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio