V litoměřické nemocnici zprovoznili novou ambulanci dětské a dorostové psychiatrie a adiktologie

25. duben 2024 09:19

V nemocnici v Litoměřicích začalo fungovat nové pracoviště zaměřené na psychiatrii a adiktologii u mladých. Krajská zdravotní tím reaguje na nedostatek dětských psychiatrů v Česku. Jen v Ústeckém kraji pracuje 10 specialistů na dětskou a dorostovou psychiatrii. S péčí o dětskou psychiku mají v budoucnu pomoci i Centra duševního zdraví.

Adiktolog Ondřej Sklenář ukazuje prostory bývalé čekárny, které se během několika měsíců proměnily na pracoviště dětské a dorostové psychiatrie a adiktologie.

Už teď je o pomoc odborníků velký zájem. „Aktuálně už máme objednáno zhruba 40 až 50 dětí. Nevím, kolik už jsme vyšetřili,“ přibližuje psychiatrička Sandra Sklenářová.

Nejčastěji se ve své ordinaci setkává s úzkostí. „Aktuálně je nejčastější depresivní, úzkostný syndrom – většinou u adolescentních dívek. Často se projevuj nedocházením do školy, sebepoškozováním nebo někdy až sebevražednými úvahami. To je teď takový náš typický pacient,“ dodává Sklenářová.

Součástí ordinací jsou také netradiční pomůcky – jako například kameny. „Využíváme je, aby to bylo názornější. Když třebas máte pětičlennou rodinu a osmileté dítě postaví všechny vedle sebe, jen maminku na druhý konec stolu, tak to třebas může vypovídat něco o tom, že je ta maminka v rodině nějak vzdálená,“ vysvětluje Sklenář.

Dětských psychiatrů je v Česku málo

Dětských psychiatrů je v Česku ale stále velký nedostatek, jen V Ústeckém kraji funguje celkem 10 lékařů s touto specializací. Řešením by mohla být propracovaná spolupráce s Centry duševního zdraví.

„Nechceme ty lidi zavírat někam za mříže, chceme je léčit v prostředí, ze kterého vycházejí a chceme, aby se tam zas co nejrychleji vrátili. To je idea Center duševního zdraví – ta by měla být lokální,“ vysvětluje předseda Psychiatrické kliniky UJEP Jakub Albrecht s tím, že vzájemná kooperace odborníků je na dobré cestě.

Spustit audio

Související