V Lesonicích na Třebíčsku vzniká díky nadšencům muzeum lidových kapel

8. říjen 2013
Zprávy z

Skupina nadšenců v Lesonicích na Třebíčsku se rozhodla zřídit muzeum, které na Vysočině dosud neexistuje. V tamním zámku vzniká muzeum lidových kapel z blízkého okolí i z celé Vysočiny.

V lesonickém zámku pracují dnes zedníci. Zatím v areálu sice ještě stojí míchačka a pytle cementu, do jara by mělo být se stavebními úpravami hotovo.

Muzeum najde své prostory v přízemí lesonického zámku, kde bývala kdysi hasičská zbrojnice. Jsou tam krásné klenuté stropy, takže nástroje mohou být rozmístěny v celém prostoru. Na některé si budou moci návštěvníci i zahrát.

Nástroje pocházejí ze starých muzikantských rodin z blízkého, ale i vzdálenějšího okolí. Ve skladu už čekají na vystavení nashromážděné různé trubky, trombóny, heligón, také staré harmoniky a housle. Ve sbírce je i trubka z roku 1936, která je z boku trochu sešlápnutá. Zřejmě v sobě nese i nějakou veselou historii.

Dechovka

Vedle nástrojů bude muzeum mít ve sbírkách i notové záznamy. Mezi nimi budou i exempláře z roku 1890. Chybět také nebude dobový dokumentační materiál jako různé fotografie, plakáty a dokumenty o starých vesnických kapelách.

Nadšení zakladatelé muzea vše sbírali po půdách a i nadále se obracejí na obyvatele Kraje Vysočina, aby doma nalezené a překážející materiály či zajímavé hudební nástroje muzeu věnovali. Obrátit se mohou přímo na Obecní úřad Lesonice, kde se vše shromažduje. Připravené jsou darovací či zápůjční smlouvy.

Všechny vystavené nástroje budou opatřené takzvaným rodokmenem, kde bude zachyceno komu nástroj patřil, jak je starý a případně i další podrobnosti.


Zvětšit mapu
autoři: Michal Malý , Marína Dvořáková
Spustit audio