V knihovnách se nejvíce půjčuje erotický román a severské detektivky

30. září 2013

V Česku dnes začal Týden knihoven. Během sedmi dnů chtějí knihovníci nalákat čtenáře na bohatý program, ve kterém jsou burzy, setkání se spisovateli nebo amnestie. Lidem totiž v tomto týdnu odpustí pokuty za pozdní vrácení knih.

O jaká díla je v knihovnách v současnosti největší zájem? Leccos napoví odpověď knihovnice Městské knihovny v Jihlavě, když je požádána o titul Padesát odstínů šedi.

„Bohužel, je půjčená, je na ni dokonce 75 rezervací. Asi si ji budete muset koupit, jestli na ni spěcháte,“ doporučuje. A těchto rozhovorů vedou knihovnice v Jihlavě několik do týdne. Erotický román totiž patří v současnosti mezi nejžádanější tituly.

„Je hodně zájemkyň, protože na tu knihu byla velká reklama, tak proto. Takhle velký zájem byl i třeba o Milénium, trilogii od severského autora Larsena, a momentálně u nás o Žítkovské bohyně,“ říká knihovnice Bohuslava Petrášová, která se probírá statistikami ve svém počítači.

Mezi regály prochází čtenářka Hana Pokorná. „Já spíš hledám různě, co se mi líbí, nebo něco z novinek. Romány nebo co je poučné, třeba ze zdravotnictví,“ vysvětluje. V ruce drží dvě knížky, které si dnes vybrala.

„Jedno je nový bestseller a tohle je Štěstí. Pohádka, ale jako poučení pro život. Radši beru knihy s dobrým koncem. Nějaké povzbudivé nebo takové, co člověku dají nějaké ponaučení,“ popisuje.

Muži chtějí napětí

Muži naopak v knihovně nejčastěji vyhledávají napětí. „Wilbura Smitha, detektivky, z těch se čte třeba ten Braun, Kellerman, McBain, určitě i ten Larson a Milénium,“ vyjmenovává oblíbené mužské tituly mladá knihovnice Tereza Vaskézová.

Čtěte také

I muži musí občas čekat v pořadníku na některé knížky. „Právě na ty detektivky, na Milénium. Když ty knihy vyjdou, v podstatě vždycky se čeká,“ dodává Vaskézová.

I přes nejrůznější bestselery současnosti patří ale v jihlavské knihovně mezi nejpůjčovanější knihy posledních deseti let díla českého spisovatele Karla Čapka - Loupežník, R.U.R. a Bílá nemoc. Jde totiž o povinnou školní četbu.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio