V každém obchodě dnes musíte poznat rozpékané pečivo

1. srpen 2012
Zprávy z

Od prvního dne měsíce srpna musejí obchodníci označit rozpékané pečivo. Po dlouhých stížnostech našich pekařů, kteří na zamražených polotovarech zejména z Polska dlouhodobě prodělávali, platí od dneška nová vyhláška ministerstva zemědělství. Prodejcům nařizuje zřetelně rozpékané pečivo označovat, aby měli lidé možnost výběru.

Změnu prosadili právě pekaři, podle kterých má rozpékané pečivo kratší trvanlivost než pečivo z tradičních pekáren. Matení zákazníků s levnějším pečivem z dovozu je navíc připravuje o část zisků: "Někteří obchodníci jsou schopní si napsat na vrata svého obchodního domu Prodejna s pekárnou, ale s pekárnou to nemá nic společného. Je to jen obyčejná ohřívárna mraženého zboží a je to velmi nefér k českým pekařům a neni to dobře," říká Roman Teisler, ředitel pelhřimovské pekárny Adélka.

  • Kvalitní rohlík je popraskaný, ukazuje v malé pekárně v Řečici Josef
    Částka
    " style="">
    Kvalitní rohlík je popraskaný, ukazuje v malé pekárně v Řečici Josef
    Částka
    " style="">
    Kvalitní rohlík je popraskaný, ukazuje v malé pekárně v Řečici Josef
    Částka
0:00
/
0:00

Jak říká Jiří Koudelka, vedoucí oddělení kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce, novinka je věcí národní vyhlášky, která nevyplývá z žádného evropského předpisu. I to je důvod, proč někteří prodejci protestují. Označení prý bude pro zákazníky matoucí a zbytečné a jde daleko nad rámec povinností stanovených evropskou legislativou.

Zákazníci Tesca už rozpékané pečivo od čerstvého rozliší
  • Jiri Koudelka - Vedoucí oddělení kontroly
    SZPI
    " style="">
    Jiri Koudelka - Vedoucí oddělení kontroly
    SZPI
    " style="">
    Jiri Koudelka - Vedoucí oddělení kontroly
    SZPI
0:00
/
0:00

Tématu jsme se věnovali i v Událostech regionu.

  • Události regionu
    1.8.2012
    " style="">
    Události regionu
    1.8.2012
    " style="">
    Události regionu
    1.8.2012
0:00
/
0:00
autor: ost