V jihlavském muzeu si můžete opravit hrábě

25. listopad 2012
Zprávy z

Netradiční výstava je v těchto dnech k vidění a vyzkoušení v jihlavském Muzeu Vysočiny. Návštěvníkům přibližuje, čím se naši předci bavili za dlouhých zimních večerů.

Vyšívání, pletení nebo tkaní. To vše si mohou na vlastní kůži vyzkoušet návštěvníci v jihlavském Muzeu Vysočiny. Koná se tam výstava nazvaná Za dlouhých zimních večerů. Lidem má přiblížit činnosti, kterými si naši předci krátili v zimě volný čas.

Výstavu už si prošla i Jarmila Krubová, která pochází z Křižánek na Žďársku. Jak Regionu řekla, vše co je v jihlavském muzeu k vidění, si pamatuje z dětství: "Maminka se musela hodně otáčet, aby nám spravila oblečení. Bylo nás deset dětí. Pamatuju si, že štupovala ponožky a dokonce nám je i pletla."

Kromě návštěvnic si na své přijdou i pánové. Na chodbě jihlavského muzea totiž vznikl dvorek, kde si mohou lidé vyzkoušet opravu rozbitého hospodářského náčiní. "Muži v zimě spravovali například hrábě, které se jim během roku rozbily. Stačila jim k tomu palice a kvalitní dřevěné kolíky. Pak se to jen natloukalo do dírek," ukazuje názorně na špalku kurátorka výstavy Eva Charvátová.
Výstava bude v jihlavském Muzeu Vysočiny k vidění a vyzkoušení až do 13. ledna v každý všední den vždy od 9 do 17 hodin.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio