V Jihlavě znovu ožívá téma PRIORu

20. listopad 2014
Zprávy z

Po nedávných komunálních volbách v Jihlavě znovu ožívá téma obchodního domu uprostřed Masarykova náměstí. Téměř všechny kandidující strany totiž měly ve svých programech změny na náměstí včetně budovy Prioru.

Ze současné vládnoucí koalice na jihlavském magistrátu jsou to například lidovci. „Bavme se o tom, že prior, respektive jeho nadzemní část zbouráme,“ řekl Českému rozhlasu náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL). Současně dodal, že by rozhodně stálo za zvážení využití podzemních prostor, kde by mohlo být parkoviště, popř. silniční propojka z jedné strany náměstí na druhou.

Dalším vládnoucím subjektem je Forum Jihlava. V jejich volebním programu stojí: „Nastartujeme odpovědnou a otevřenou diskusi, směřující ke skutečnému vyřešení Prioru a centra města.“

Pro mnohé kontroverzní stavba je uprostřed jihlavského náměstí třicet let a i po té době vyvolává emoce. O případném odkoupení a následné likvidaci se mluví delší dobu. Jisté ovšem je, že budova má cenu v řádech stovek milionů korun a další velké peníze by stálo případné bourání.

autoři: mik , Daniel Burda , daz
Spustit audio