V Jihlavě vzniknou cyklopruhy, proti jsou ale někteří policisté a záchranáři

21. červen 2012
Zprávy z

přes odpor některých policistů a záchranářů vzniknou v Jihlavě první cyklopruhy. Červené pásy na silnicích, určené pouze cyklistům, se v krajském městě Vysočiny objeví už o prázdninách.

Po cyklopruzích už se o těchto prázdninách budou moci projet lidé v Jihalvě. Červené pásy pro větší bezpečnost cyklistů vzniknou v ulici Vrchlického, tedy v místě, kde sídlí nemocnice, krajské policejní ředitelství nebo záchranná služba. A právě záchranáři z cyklopruhů v této ulici příliš nadšení nejsou. "Já jsem zásadně proti. Už teď tam dochází ke kolizím. Nedovedu si představit, že silnice bude ještě zúžená kvůli cyklopruhům. Už takhle se tam občas dvě auta sotva míjí, když jsou před policií špatně zaparkovaná auta," řekl Regionu řidič sanitky Martin Václavek.

Za cyklopruhy si ale stojí jihlavský cyklokoordinátor Pavel Šťastný. "V ulici Vrchlického nemáme možnost cyklostezku vybudovat, není tam na to místo ani dobré podmínky. Proto cyklopruhy jsou tam ideálním řešením, aby se lidé bezpečně dostali od nemocnice na kolech třeba do centra Jihlavy," uvedl.
Pokud se červené pásy v ulici Vrchlického osvědčí, město by cyklopruhy rádo mělo i na dalších místech. Vytipována už je například ulice Brněnská, konkrétně úsek od Tesca až po křižovatku u obchodního centra City Park. "Tam je ale ještě potřeba vymslet, jak budou cyklopruhy zakončeny," dodal Šťastný.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio