V Jihlavě vznikají třídy pro znevýhodněné děti

9. srpen 2012
Zprávy z

Pro předškoláky ze sociálně a kulturně vyloučených skupin vzniká v Česku čím dál více speciálních tříd. Jde o takzvané přípravky, které mají děti seznámit s režimem školy a ulehčit jim vstup do první třídy.

Pro předškoláky ze sociálně vyloučených skupin vznikají v Jihlavě speciální třídy. Do loňského roku byly v Jihlavě takové třídy dvě, od září ale další čtyři přibudou. Své tři děti měla v přípravné třídě například i paní Jarmila: "Naučili se tam základy ke čtení, psaní a taky tam kreslily. Letos do přípravné třídy nastupuje i moje čtvrtá dcera. Jsem ráda, že je tam připraví na vstup do základní školy. Protože mám čtyři děti, nemůžu se všem zas až tolik věnovat."

Podle vedoucího jihlavského odboru školství Tomáše Koukala nejsou ale přípravné třídy pouze o učení, ale také o výchově. "Některé děti ze sociálně slabších rodin neznají vůbec příbor. I s takovým případem jsme se už setkali. Učitelky je seznamují také se základní hygienou. Řada dětí totiž nikdy nechodila do školky a v rodině je to nikdo nenaučil," vysvětlil Tomáš Koukal.
K loňskému září bylo v Česku 242 přípravných tříd na 198 školách, které navštěvovalo přes tři tisíce dětí ze sociálně znevýhodněných rodin. Oproti roku 2005 se počet předškoláků v takvzaných přípravkách zvýšil o patnáct set. "My jsme měli v Jihlavě dosud dvě přípravné třídy. Kvůli rostoucímu zájmu ale od letošního září otevřeme další čtyři - budou na Základní škole Demlova, Seifertova, Rošického a Kollárova," doplnil Koukal.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio