V jídelníčku vaší kočky mléko být nemusí

14. březen 2020

Některé kočky jsou dokonce na mléko alergické a způsobuje jim zažívací potíže. Podle plzeňského veterináře Františka Zahrádky v extrémních případech může kočka v důsledku alergické reakce i zemřít. Ani zdravá kočka, která alergií netrpí, ale mléko ke svému životu nepotřebuje.

Proč tedy kočku automaticky spojujeme s miskou mléka? Zvyk krmit kočky mlékem se dodnes udržuje na vesnicích. Dětské říkanky zvou koťátka z půdy na mlíčko. Senioři kroutí hlavou nad údajnými výmysly veterinářů, kteří podle nich jdou na ruku výrobcům krmiv pro zvířata a jen proto nedoporučují mléko kočkám dávat. Vždyť i mourek Vorlíčkovy Popelky zdolal misku mléka hravě, pravda…

Mléko už není to, co bývalo

„To, co my máme zafixováno od našich předků, pochází z doby, kdy se mléko neupravovalo. Kočka je náročná na tuk ve stravě a mléko, které tehdy obsahovalo až 5 % tuku, pro ni bylo jeho hlavním zdrojem. Mléčná bílkovina je také důležitá, ale tuk byl pro kočku tím hlavním. Dnešní odtučněné mléko, zbavené laktózy a různě upravované, už základní výživu kočce neposkytne,“ objasňuje veterinář. Jak dále uvádí, aby mléko mělo všechny výživové náležitosti, muselo by být farmářské, ideálně čerstvě nadojené kozí nebo kravské.

Kysané mléčné výrobky kočce prospívají

Zatímco v supermarketech běžně prodávané mléko podle MVDr. Františka Zahrádky není nutné kočce dávat a když, pak jen jako „dezertní víno po obědě“, jiné je to s kysanými mléčnými výrobky.

„V nich je koncentrovaná bílkovina a většinou i ten tuk tam bývá ve větším množství. Nejlepší pro kočku by byl smetanový jogurt, který má kolem 15 až 30 % tuku. Jestliže má kočka kvalitní krmivo a vyváženou krmnou dávku, stavěl bych se k tomu jako k odměně jednou, dvakrát do týdne. Nicméně ani kdyby zakysaný mléčný výrobek dostávala každý den, nelze proti tomu nic namítat. Prospěje jí to díky obsahu mléčných kultur upravujících trávení. Ale samozřejmě záleží na množství, na krmné dávce, typu jedince i typu toho mléčného výrobku,“ zdůrazňuje zvěrolékař.

Pozor na alergii

Jelikož i kočka může mít alergii na některé mléčné složky, je lepší podat jí nejdřív malé množství mléka nebo mléčného výrobku a počkat na reakci. „Při alergii se objevují průjmy, nafouknutí, bolesti, také zhoršení stavu srsti. V takovém případě je na místě kontaktovat veterinárního lékaře,“ radí František Zahrádka.

Spustit audio