V Jaroměřicích sázeli stromy. I do koryta řeky a v cestě mezi hroby

26. duben 2013

V Jaroměřicích nad Rokytnou vysadili stromy do koryta řeky. Dělníci neuměli číst v projektu. To, co se ve městě v posledních dnech stalo, je podle místních k neuvěření. Označují to za typickou ukázku toho, jak to vypadá, když se u práce nepřemýšlí. Nová výsadba stromů se objevila nejen v korytě řeky, ale také přímo v cestě mezi hroby na hřbitově.

„To je opravdu velmi zbrklé,“ pozastavuje se nad podivnou jaroměřickou výsadbou obyvatel Pavel Klíma.

„Já jsem včera viděl ty stromy vysázené proti hrobům, to je neuvěřitelné, kdo tohle může naplánovat."

Kromě koryta řeky Rokytné dělníci vysazovali stromy také přímo do cesty mezi hroby na hřbitově, pod dráty elektrického vedení anebo do ochranného pásma, kudy vedou optické kabely.

Zbrklé výsadbě předcházelo však ještě zbrklejší kácení. Pokáceli dokonce i památný modřín, který zasadil bývalý starosta Karel Nedvědický u příležitosti vstupu České republiky do Evropské unie. Paradoxem je, že se kácelo za peníze EU.

„Jelikož v té lokalitě bydlím a jel jsem domů, tak tedy málem jsem boural, protože hned jsem šel na brzdy a říkám, to snad někdo nemyslí vážně,“ reaguje Karel Nedvědický.

V Jaroměřicích sázeli stromy i do koryta řeky

Současný starosta Jaroměřic Jaroslav Soukup připouští, že pracovníci, které si město najalo, se až moc řídili kótami v projektu, než aby dali na svůj zdravý rozum.

„Což je trošku nepochopitelné, takže projekt nám trošku něco říká, ale zase na druhou stranu málo se přemýšlelo nad tou skutečnou realizací.“

Pokácený modřín už sice znovu nikdo nepostaví, ale všechny špatně vysázené stromy teď začali vykopávat a ve městě se hromadně přesazuje.

autor: Michal Malý
Spustit audio