V Hodicích u Jihlavy mají nové muzeum železnice

28. červenec 2012
Zprávy z

V Hodicích na Jihlavsku se v sobotu otevírá nové muzeum. Je tak už druhým se sedmi, které v rámci společné akce mikroregionů Telčsko během prázdnin vzniknou. První, muzeum meteoritů, se otevřelo před nedávnem ve Stonařově. V Hodicích zase můžete na zahradě drážního domku vidět ukázku toho, jak to v minulém století chodilo na železnici.

Hodická expozice železniční tratě Kostelec-Slavonice se otevírá slavnostně v sobotu u příležitosti dalšího ročníku Parního léta, které nabízí veřejnosti speciální jízdy. Jestli chcete vidět unikátní hodickou sbírku, máte ideální příležitost právě první víkendový den. "V podstatě jsme tady takové muzeum už měli. Vybudoval ho tady náš železničářský nadšenec Jirka Holoubek - na nádraží ve svém domku. My jsme tomu dali akorát punc oficiálnosti, sehnali nějaké peníze, aby se to mohlo doupravit, dát se nějaké ceduky," vysvětluje starosta Hodic Josef Bakaj (ODS), i když Jiří Holoubek se názvu "muzeum" brání. Prý je to jen sbírka toho, co za svůj železničářský život sám sehnal a co mu kamarádi darovali.

Jiří Houbek je nesmírně pohostinný člověk a tak neni výjimkou, že v domku na nádraží, který má v nájmu, čas od času přespí nějaký cestující. Jeho kuchyň zdobí pohledy právě od takových zbloudilých duší, které často přinutil vystoupit z vlaku na Jirkovu zahradu plnou železničních skvostů. Zapovídali se, zůstali, z domu pak po čase poslali pohled nebo třeba malou mašinku na památku. S láskou vzpomíná sběratel Holoubek třeba na mladý francouzský pár, s úsměvem pak třeba na Japonce, kteří s fotoaparáty u obličeje v Hodicích při své cestě udělali zastávku: "Vystoupili, prosili rukama nohama, fotit. Jeden lehl na zem, musel jsem se smát. Byl tu pán, který šel z Gdaňska do Vatikánu. Nechal jsem ho tady přespat. Za nějaký čas přišel pohled. Sice do hospody, ale na moje jméno," říká muž, který začal se svou sběratelskou vášní před dvanácti lety.

Asi největší novinkou je živý plot vystříhaný do tvaru lokomotivy a vagónu, lemovaný závorami. I to je skvost, který jeho zahradu na hodickém nádraží zdobí. Při otázce jaká je otevírací doba muzea odpovídá: "Když to bude slušný člověk, kterého to opravdu zajímá a bude se chtít podívat a popovídat si, rád ho uvidím kdykoliv. S podmínkou, že budu zrovna doma," směje se a loučí Jiří Holoubek.

Na nádraží v Hodicích se můžete dostat v sobotu s celou rodinou netradičním způsobem. V rámci Parního léta vyjíždí historická lokomotiva ve 14:40 z Telče směr Hodice a Třešť. Sobotní vyjížďky zakončí country večer.

autor: ost
Spustit audio