V Heřmanově po 77 letech znovu odhalili pamětní desku prezidentovi Masarykovi

13. říjen 2013

Heřmanov na Žďársku má znovu pamětní desku na počest prezidenta Masaryka a politika Antonína Švehly. V sobotu ji odhalili po 77 letech. Zaujala místo, kde původně stála - zasazená v kameni v parčíku na návsi. Místní lidé o původní desce dlouho nevěděli, slavnostní chvíle si proto užívali.

Za prvních tónů hymny padá bílá plachta k zemi a odhaluje novou pamětní desku, která má připomínat nejen prvního československého prezidenta a významného politika, ale také to, že na historii bychom neměli zapomínat. Na znovu odhalení se přišly podívat desítky lidí, nechyběl ani vnuk a jmenovec místního rodáka Václava Ždímala, kterému se akce velmi líbila:

„Věděl jsem o desce od jara, kdy to při kácení starých lip vyhrabali.“

Většina místních o tom, že na návsi před více než sedmdesáti lety pamětní deska stávala, nevěděla.

„Táta byl ruský legionář, děda italský a já jsem válečný veterán. Mě tyhle věci zajímají. My jsme tam byli v odboji všichni, celá rodina. Od roku 1939,“ vzpomíná válečný veterán Ladislav Palát, který přijel z úcty k Masarykovi a Švehlovi i v 85 letech.

Podle něj bychom si měli minulost neustále připomínat. Proto se také velmi sháněl po knize Legionáři s lipovou ratolestí, která prošla křtem krátce po znovuodhalení pamětní desky. Vypráví o šestnácti legionářích - generálech z Kraje Vysočina a souvisí i s Heřmanovem, říká jeden z jejích autorů Karel Černý:

„Chtěli jsme, aby kniha byla pokřtěná v jednom z míst, kde se jeden z legionářů narodil. A protože se naskytla příležitost odhalení pamětní desky T. G. Masarykovi a Antonínu Švehlovi, tak jsme se dohodli, že tu akci spojíme.“

V knize najdeme i příběh o Václavu Ždímalovi, heřmanovském rodákovi, který se zapojil do prvního i druhého odboje a byl popraven v Berlíně.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio