V Havlíčkově Brodě mají sloupy semaforů přímo v naváděcích pásech pro nevidomé

11. prosinec 2013

Nevidomé v Havlíčkově Brodě navádí speciální pruhy přímo do sloupu. Stavebníci umístili takto nešťastně nové semafory. Stojí uprostřed pásů, které mají bezpečně dovést nevidomé k přechodu pro chodce. Zákon s tím - paradoxně - nemá problém.

„Samotné provedení je úplně zbabráno,“ takové jsou pocity Václava a Hany Fikarových z nových semaforů u havlíčkobrodské zdravotní školy.

Sloupy ční přímo z naváděcích pásů na přechod. Paní Hana je zrakově postižená. „Teď tedy vyzvu manželku, ať to se mnou projde.“

Blížíme se po naváděcím pásu a najednou v cestě paní Fikarové stojí sloup. Už do něj ťuká holí.

„Je to velice nebezpečné místo, protože osoba s bílou holí musí měnit svůj směr, a tím se vlastně dostává mimo naváděcí pás,“ říká pan Fikar.

„Když se spoléhám, že tady mám pás, půjdu po pásu, a najednou tady mám stožár. A řeším problém, musím ho obejít, abych se neztratila od té linie,“ posteskla si paní Fikarová.

Na druhé straně křižovatky je sloup na konci naváděcího pásu těsně před odbočkami a nevidomý se s ním také může srazit. Zákon respektive vyhláška přesně toto - i přes minimálně popisovanou nepraktičnost - umožňuje.

„Všechno prověříme, jestli jsme se přece jen nezmýlili, celé to považuji za otevřenou věc,“ říká havlíčkobrodský radní Libor Honzárek z TOP 09.

Pruhy navádí nevidomé přímo do sloupu semaforu
autor: mik
Spustit audio