V Dukovanech začalo třídenní cvičení pro případ havárie v jaderné elektrárně

25. březen 2013

V dukovanské jaderné elektrárně spustí simulaci havárie v rámci rozsáhlého třídenního cvičení s názvem Zóna 2013. Zapojí se do něj téměř 400 hasičů, policistů, záchranářů a také vojáci. Jde o největší jaderný nácvik za posledních pět let.

Cvičení odstartuje už v pondělí v noci simulací prasknutí hlavního parního kolektoru na druhém reaktorovém bloku.

Operátor podle scénáře odstaví reaktor a směnový inženýr následně zjistí, že přes poškozený parogenerátor uniká z primárního do sekundárního okruhu kontaminované chladivo.

Situaci vyhodnotí jako mimořádnou, na místo úniku proto vyšle zásahovou havarijní četu elektrárny a místní jednotku hasičů posílenou o jednotku z Třebíče. Svolá zároveň kompetentní havarijní štáb.

V dopoledních hodinách se pak v areálu elektrárny a jejím okolí rozhoukají sirény. Přesný čas se zatím neví. Půjde o cvičný táhlý tón dlouhý 140 vteřin. V dalších dnech se v terénu budou pohybovat mobilní radiační monitorovací skupiny, které má ze vzduchu jistit monitorovací vrtulník.

Rozsáhlé uzavírky nehrozí

V rámci nácviků může rovněž dojít k dočasným uzavírkám některých úseků silnic. Celkově se ale řidičů dotkne cvičení jen minimálně.

S hlavním omezením by měli počítat především ve středu v okolí kožichovického letiště, kam budou hasiči navážet kontejnery s výstrojí a kde bude také na vedlejší silnici mezi Kožichovicemi a Stříteží stát provizorní dekontaminační linka.

Tato silnice bude zcela uzavřená. Zájemci se tam ale mohou dobrovolně nechat dekontaminovat a projet si rámem se stříkající vodou. K drobnému omezení by mohlo ve středu dojít rovněž při nájezdu techniky na letiště v prostorách hlavní výpadovky z Třebíče na Dukovany.

Zítra se nicméně hlavní část cvičení odehraje především za branami elektrárny. Obdobně rozsáhlý nácvik se uskutečnil v roce 2008. Šlo o vůbec největší cvičení v české historii, kterého se zúčastnilo přes 500 lidí a kolem 50 kusů techniky.

Součástí byl i nácvik evakuace žáků ze základní školy v Mohelně a stejně, jako tomu bude letos, i tehdy stála na letišti v Kožichovicích dekontaminační linka. Letošní nácvik má být o něco omezenější, ale nikoli výrazně.

autoři: Michal Malý , Alina Holušová
Spustit audio