V Česku zavládla prohibice - hospodští šílí

15. září 2012
Zprávy z

Tvrdý alkohol už se nesmí prodávat ani v hospodách. Atmosféra mezi lidmi houstne. Páteční zákaz prodeje kořalky není první případ, kdy na české hospody dopadl temný stín prohibice. Prodej tvrdého alkoholu a vína byl zakázán při každých volbách už za komunismu. Stejně tomu bylo během parlamentních voleb v roce 1992.

Tentokrát jsou ale důvody zákazu prodeje alkoholu velmi závažné. V Česku do této chvíle zemřelo na otravu metylalkoholem 19 lidí. V nemocnicích skončily téměř tři desítky dalších. Policejní ředitel Martin Červíček doslova řekl, že "tady už přestává sranda". Nařídil přísné kontroly prodeje, kde prohřešek chce trestat až třímilionovou pokutou.

Někteří lidé nejsou ochotni zákaz alkoholu přijmout, jiní jsou vzhledem k počtu devatenácti mrtvých lidí chápaví. Nejhůře jsou na tom asi stánkaři a od včerejšího večera, kdy začal platit zákaz prodeje i v hospodách, také hospodští. Právě pro ty je tvrdý alkohol největším zdrojem zisku. Redakatorka Olga Štrejbarová vyrazila hodinu po vládním zákazu prodeje alkoholu do restaurací:

Policie na Vysočině od pátku provedla více než šest stovek kontrol na alkohol. Dodržování zákazu prodeje bude dělat i na svatbách, zábavách a sportovních akcích. I když do této chvíle nenašli policisté žádné závady, vytrvale pokračují. Od včerejšího večera, kdy vláda zakázala prodej tvrdého alkoholu všude, prošli muži zákona více než stovku restaurací a obchodů. V jihlavském hypermarketu Albert sklízeli v pátek večer prodavači láhve tvrdého alkoholu do beden. V jiných obchodech regály s alkoholem zakrývali. V Třešti se při dnešním velkém rožnění na náměstí bude nalévat jen pivo a nealkoholické nápoje. Stánkařů s občerstvením bude kolem třiceti. Jak se České tiskové kanceláři hostinští svěřili, prohibice bude pro podniky skutečně znamenat podstatný pokles tržeb, protože hostinec je z velké části závislý na oslavách.

autor: ost
Spustit audio