V Česku se bude dál střídat letní a zimní čas. Zrušení ve vládě neprošlo

12. říjen 2016

V Česku se bude následujících pět let střídat letní a zimní čas stejně jako teď. Vláda schválila na návrh ministerstva práce nařízení, které požaduje směrnice Evropské komise. V praxi to znamená, že si o posledních říjnových nedělích budeme moci pospat o hodinu déle, při posledních březnových naopak vstaneme o hodinu dřív.

Podle odpůrců střídání času už neplatí základní důvod jeho existence, tedy úspora energie. Lidem to navíc může rušit biorytmus a zhoršovat spánek.

Podle ministryně Michaely Marksové z ČSSD je vládní nařízení jen technická záležitost.

„Prodlužuje to, jak máme zorganizovaný letní čas. Takže spíš se jedná o takové automatické předložení, které to vlastně zaručuje nebo oficiálně zavádí na další časové období,“ vysvětlila.

Lidovci ale požadují, aby Česko jako první členská země začalo jednat s Evropskou komisí o zrušení letního času v celé Evropské unii.

„Argumenty, které tady byly v minulosti, to znamená určitá ekonomická úspora a ekonomický význam, se na základě studií prokázaly, že v této době pozbyly významu. Naopak negativa, která jsou spojená se střídáním času, dneska převažují. Myslím si, že racionální prostě je vrátit se k jednomu času,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle ministryně Marksové má ale Česká republika pro jednání s Evropskou komisí důležitější témata. Šéfka resortu práce se také pozastavila nad tím, že téma patří do její agendy. Uvedla, že v unii takové věci řeší komisařka pro dopravu.

Letní čas funguje v Česku nepřetržitě od roku 1979. Do roku 1995 oba časy trvaly šest měsíců. Rok na to se srovnaly hodinky s Evropskou unií a letní čas trvá 7 měsíců. Podle Evropské komise je dobré ve střídání časů pokračovat, aby byli lidé v létě ve svém volnu aktivnější.

autor: lej
Spustit audio