V Brtnici vymetali vodu z muzea košťaty, v Opatově na Třebíčsku skončily pod nánosy bahna celé ulice

23. srpen 2020 10:59

Sobotní bouřka se prohnala hlavně jihovýchodní částí kraje Vysočina. Opatov na Třebíčsku byl zaplavený už podruhé za týden. Během necelé hodiny tam spadlo víc než 70 milimetrů srážek.

V některých domech bylo vody skoro po kolena

Voda a bahno z polí nad obcí zatopily v Opatově kromě ulic i domy, sklepy a zahrady. „Celej tejden jsem to tady dávala do kupy a teď je to nanovo. Vodu mám dole v chodbě, ve sklípku a trošku i v garáži,“ stěžuje si paní Ludmila, která ze svého domu pracně vyhazuje vodu s blátem pomocí lopaty. Podobně na tom byli i obyvatelé v dalších ulicích. Někteří měli v domě až 40 centimetrů vody.

Nepomohly ani hradby z pytlů s pískem

Nezávislá starostka Opatova Lenka Štočková už podruhé v rozmezí jednoho týdne sčítá škody. „Byl to zase prudkej déšť a samozřejmě spláchlo se pole, který je nad obytnou částí, nad těmi domy.“ Pole bylo čerstvě zorané a valící se vodu nezastavily ani navezené pytle s pískem a postavené provizorní zábrany. I druhý den po bouřce je na hlavní silnici vody stále po kotníky. Místní se snaží udělat pomocí bagrů koryto, které vodu svádí do potoka pod silnicí. Situaci v sobotu večer a v noci na neděli navíc zkomplikoval další hustý déšť.

 

Hasiči kvůli prudkým dešťům vyjížděli k desítkám případů. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy v okolí Moravských Budějovic, Heraltic, Velkého Meziříčí a Křižanova a odčerpávali vodu ze zatopených sklepů a čistili kanalizace. Bouřky zasáhly hlavně Třebíčsko a Žďársko, ale problémy způsobily také na Jihlavsku. Hasiči museli zasahovat v Brtnici, kde v tamním muzeu vymetali vodu a pročišťovali kanalizaci.

Spustit audio