V Bobrové na Žďársku je více panenek než obyvatel. Sběratelka ukazuje vzácné hračky veřejnosti

17. červenec 2017
Zprávy z

V Bobrové na Žďársku žije asi 900 obyvatel. V budově staré školy je otevřená výstava asi jedenácti set panenek. Jejich majitelkou je místní sběratelka Marie Roháčková. V mnoha případech jde o vzácné a přes sto let staré hračky, které pocházejí z celkem sedmnácti zemí světa.

Na samém začátku sbírky panenek byla jednoduchá prosba. Maminky z Bobrové požádaly paní Roháčkovou, aby sehnala nějaké panenky pro děti. Nejprve jich byla stovka, dnes jich má přes tisíc.

„To jsou panenky, které mi něco říkají. Třeba tahle krojačka, to byla první panna, pro kterou jsme jeli. Až do Poličky,“ ukazuje nadšená sběratelka. „Byla ale tak děsně špinavá. Chtěla jsem jí ale nechat vyšít kroj a ta panna byla snad z popelnice. Udělala se z ní ale krásná panenka,“ směje se.

Záchranářka panenek

Své vášni se Marie Roháčková věnuje šest let. Za tu dobu nashromáždila sbírku a o nové kusy nouzi nemá. Lidé jí často telefonují, když najdou něco na půdě. „Připadám si spíš jako záchranářka panenek, protože by všechny skončily ve sběrném dvoře nebo ve spalovně.“

Čtěte také

Muzeum panenek v Bobrové na Žďársku je otevřené každou neděli odpoledne.

autoři: mik , Veronika Papoušková
Spustit audio