V Babicích si připomněli trojnásobnou vraždu

3. červenec 2011
Zprávy z

Šedesát let starou vraždu si dnes při mši připomněli lidé v Babicích na Třebíčsku. 2. července 1951 byli v malé obci zastřeleni tři komunističtí funkcionáři.

V Babicích na Třebíčsku se během dnešní mše mluvilo o šedesát let starém zločinu. V tamní škole byli na začátku července 1951 zastřeleni tři komunističtí funkcionáři a jeden byl těžce zraněn. Z vraždy byl mimo jiné neprávem obžalován také babický kněz Václav Drbola. "Zajímavé ovšem je, že byl zatčen čtrnáct dní před zločinem. V době vraždy byl už ve vězení. Přesto byl za tento čin odsouzen a nakonec i popraven," řekl Regionu historik Michael Sekyrka.
Někteří obyvatelé Babic si na vraždu dodnes pamatují, mluvit o ní ale nechtějí. "Bylo mi tehdy sedmnáct let. Je to už hodně dávno. Už se tady o tom nemluví a já na to nechci vzpomínat," pověděla Regionu starší žena před kostelem, která pospíchala na mši.
Babický případ nebyl nikdy zcela objasněn. Komunistickému režimu ale posloužil jako záminka k utlačování a boji proti katolické církvi, stejně tak k zastrašování rolníků, kteří se bránili kolektivizaci. V procesech, které po vraždách následovaly, bylo odsouzeno na sto lidí, jedenáct z nich k trestu smrti.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio