Už ne uran, ale wolfram a indium. Stát chce mezi Polnou a Brodem vrtat do podzemí

4. červen 2020 06:00

Nejen uran, ale nově také třeba wolfram nebo indium. To vše by se mohlo v budoucnu těžit v lokalitě mezi Polnou a Havlíčkovým Brodem. Plánuje to státní podnik Diamo.

V lokalitě kolem Brzkova a Věžnice v minulosti probíhal geologický průzkum, který prokázal přítomnost uranových rud. Jak se k aktuálnímu nápadu staví samy obce?

„Dlouhodobě, poslední tři roky, bojujeme proti rozšíření chráněného ložiskového území řekněme v oblasti Brzkov, Horní Věžice, Přibyslav, Česká Jablonná a letos se nám objevilo, že je třeba zkoumat uran dále, směrem na Havlíčkův Brod, směrem na Vysokou.“

Těmito slovy zahájil starosta Přibyslavi Martin Kamarád (ODS) setkání starostů dotčených obcí, na kterém se vyhradil proti možnosti zvětšení ložiskového území u Brzkova.

Wolfram, indium

Státní podnik Diamo totiž plánuje současnou plochu několikanásobně rozšířit. „To území se rozkládá od České Bělé, Pohled, Bartoušov, území se tady daleko více rozšířilo a jedná se tady i o přidané ložiska jako o wolframové mineralizace a indium,“ připojil svůj komentář starosta Brzkova Aleš Bořil.

Na jednání dorazilo i vedení obce Stříbrné Hory. Ta by se totiž v rozšířeném území nacházela v území také. Starostka Jana Pazderková se o tom ale dozvěděla až od vedení Přibyslavi.

„Jsem byla upřímně překvapená, nikdo nás neinformoval a až takhle hluboce jsem na ministerstvo nešla.“

Státní podnik Diamo

Podle ředitele státního podniku Diamo Ludvíka Kašpara, obce plány těžební společnosti vnímají zkresleně. Rozšiřování uranového průzkumu mimo uzavřený důl Brzkov v plánu není.

Podnik chce ale v okolí zkoumat možná ložiska jiných prvků, dodává Ludvík Kašpar: „Musíme rozlišovat mezi dvěma lokalitami. Jednak je to Brzkov, kde se bavíme o ložisku uranu a druhou lokalitou je oblast mezi Polnou a Havlíčkovým Brodem, kde existují historické informace o výskytu india, wolframu a ten zájem je navázat na tyto historické informace a historické práce.“

Vrtat se bude patrně za rok

První průzkumné vrty přitom měly začít podle původních plánů ještě letos. Nakonec je ale Diamo z finančních důvodů odkládá. „Vzhledem k finančním záležitostem a úsporným opatřením jsou tyto práce odloženy minimálně na příští rok.“

Stejně tak Ludvík Kašpar nepředpokládá, že by v dohledné době mohla u Brzkova začít obcemi dlouhodobě odmítaná těžba uranu. Podniku jde podle něj spíše o ochranu celého území pro případnou těžbu ve vzdálenější budoucnosti.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio