Už 25 let zní z rozhlasu ve Slavonicích koledy zpívané místními dětmi. Letos se hlasy vymění

9. prosinec 2022 11:56

K období Vánoc neodmyslitelně patří koledy. Ve Slavonicích na Jindřichohradecku už 25 let zní pravidelně týden před Štědrým dnem i z městského rozhlasu. Nahrávku, kterou můžou lidé slýchat, nazpívaly v roce 1997 děti z mateřské školy. Letos – po čtvrt století – od nich pomyslnou štafetu převezmou jejich děti. A ulice města naplní koledy nazpívané novými hlasy.

„Předvánoční čas je v mateřské škole jeden z nejkrásnějších. Opravdu to s dětmi hodně prožíváme a kromě přáníček a dárečků se učíme koledy. V tom roce 1997 se sešla velmi zpěvná skupina dětí a shodou okolností se nám naskytla možnost dostat se ke kvalitní nahrávací aparatuře. V prostorách lidové školy jsme tenkrát nahráli jedenáct koled,“ vzpomíná tehdejší ředitelka slavonické mateřské školy Vítězslava Benešová.

Díky městskému rozhlasu se hlasy dětí dostaly do všech slavonických rodin. A vracely se tam v době adventu celých 25 let. Letos přišel čas na změnu.

Čtěte také

„Některé děti, teď už rodiče, se na to těší, když zaznívá ta nahrávka, ale myslíme si, že po pětadvaceti letech by měla vzniknout nová, kde zazpívají zase jejich děti,“ říká současná ředitelka mateřské školy Marcela Špringerová. I ona u nahrávání koled před 25 lety byla, tehdy jako matka malého zpěváka. Jako vzpomínku má v albu fotografii všech dětí.

Malí zpěváci na nahrávku už pilně trénují. „Když jsme nahrávali před 25 lety, tak nám hodně šlo o to, abychom zařadili nejtypičtější koledy. Tentokrát si koledy víceméně vybraly děti, takže jsou to převážně svižné písně,“ dodává Vítězslava Benešová.

Nahrávku koled od dětí z roku 1997 lidé ve Slavonicích letos před Vánocemi ještě dvakrát uslyší, potom už ji nahradí ta nově nazpívaná letos.

Spustit audio

Související