Útulek věcí v Jihlavě slaví půl roku. Pomohl už zachránit přes sedm tun předmětů

5. duben 2024 06:30

Jihlavské re-use centrum slaví půl roku provozu. Takzvaný útulek věcí v areálu na Pístově pomáhá vracet využití předmětům, které už lidi doma nepotřebují a za jiných okolností by je vyhodili, i když jsou ještě funkční.

 „Nejvíc jde na odbyt takový to klasický, jako jsou vařečky, hrnce, pánvičky, skleničky. Po čem je poptávka, tak je zahradní nářadí nebo třeba klasické postele. Poptávají se hodně po takových těch větších autosedačkách například,“ Blanka Bínová, která se o příjem a výdej věcí stará od začátku.

Do Útulku věcí za poslední 4 měsíce přinesli lidé 7 a půl tun věcí, z toho 2 a půl tuny odnesli zpět. Což zhruba vychází na 150 kusů vydaných předmětů za jeden otevírací den. I proto zařízení plánuje změny. „S městem jsme se domluvili na rozšíření, takže se nám prostor dvou a půl znásobí. A jak vlastně můžete vidět, tak je to opravdu potřeba, protože těch věcí je tady spoustu,“ přibližuje koordinátor Zdeněk Ondrák.

Kromě rozšíření ale čeká uživatele ještě jedna novinka, kterou je manipulační poplatek. „Budeme vybírat nějakou symbolickou částku za ty jednotlivé věci. Což vlastně přispěje na provoz re-use centra a umožní nám to dělat těch aktivit víc a případně vlastně zaměstnat i další lidi, kteří by nám tady pomohli. Protože na jednoho člověka je toho opravdu hodně,“ dodává Zdeněk Ondrák.

Podobná zařízení vznikají i v dalších městech a obcích Vysočiny. Aktuálně fungují například ve Žďáře nad Sázavou anebo Třebíči a otevření plánují i v Telči a Velkém Meziříčí.

Spustit audio