Úterní Noční linka: Která česká slova, věty, nebo slovní spojení vás dokáží zvednout ze židle?

9. červenec 2024

Jaké konkrétní slovo nebo fráze vás nejvíce rozčilují a proč? Máte nějakou historku, kdy vás určité slovo nebo věta doslova „zvedla ze židle“? Jaké slovní spojení považujete za nejvíce nesnesitelné v každodenní komunikaci? Existují nějaké trendy v jazyce, které vám připadají obzvlášť otravné nebo nepříjemné?

Jaké jsou vaše zkušenosti s jazykem v různých prostředích, jako je práce, škola, nebo rodina? Jak reagujete, když někdo používá slova nebo věty, které vás iritují? Jsou některé fráze specifické pro určitou generaci nebo skupinu lidí, které vám vadí? Myslíte si, že některá slova ztrácejí svůj původní význam a stávají se obtěžujícími? Jaké slangové výrazy nebo novotvary vás vytáčejí nejvíce? Setkali jste se někdy s tím, že by vás iritovala nějaká fráze v cizím jazyce? Jaké výrazy považujete za nevhodné nebo urážlivé ve veřejné komunikaci? Máte nějaké oblíbené slovo nebo frázi, kterou byste naopak chtěli slyšet častěji? Jaké změny v jazyce byste uvítali, aby byla komunikace příjemnější? Jaký vliv mají média a sociální sítě na používání jazyka, který vás irituje? Jaký je váš názor na používání vulgarismů v běžné mluvě?

Čeština, jako každý jiný jazyk, se neustále vyvíjí a mění. Nové trendy, slang a způsob komunikace mohou být pro některé lidi osvěžující, zatímco pro jiné mohou být zdrojem frustrace a nepochopení. Zvláště některá slova a fráze mohou vyvolávat silné emocionální reakce a stát se předmětem debat o tom, co je v jazyce považováno za přijatelné nebo naopak obtěžující.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Honza Macoun.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz.

autor: Honza Macoun
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.