Úterní Noční Linka: Jaro mého života

21. březen 2023

Jaké sny, touhy a plány jste měli, když vám bylo „náct“ a prožívali jste „jaro svého život“? Stáli jste na počátku dospělosti a měli třeba i pocit, že svět vám leží u nohou? Jak jste si svůj život představovali co se týče rodiny, dětí, partnera, zaměstnání, koníčků, splnění snů. A co z toho se opravdu splnilo a co naopak zůstává nenaplněno?

Každý z nás měl a má svoje plány a touhy do budoucna. A zvláště ve věku, kdy jsme teprve vstupovali do dospělosti, jsme měli pocit, že můžeme dobít svět. Měli jsme své sny o tom, jakou práci budeme mít, jaké koníčky budeme rozvíjet, zda budeme mít partnera a rodinu, kde a v čem budeme bydlet, jaké životní úrovně bychom chtěli dosáhnout.

Někteří měli při vstupu do dospělosti už připravené zázemí své původní rodiny, jiní si museli všechno vybojovat sami. A zcela specifická situace je u mladých lidí, kterým se původní rodina rozpadla a čerstvě se za nimi zavřely dveře dětského domova. Tito lidé představují velmi zranitelnou skupinu a místo plnění svých snů mnohdy spíše bojují o přežití.

Jak jste to měli vy, když jste vstupovali do samostatného života? A co vašich tužeb a plánů se postupně naplnilo a co naopak velmi chybí?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.