Ústecký kraj: zájem o „kotlíkové dotace“ je obrovský. Za hodinu dorazilo přes 3 600 žádostí

17. září 2019

V Ústeckém kraji jsou peníze na letošní kotlíkové dotace zřejmě už vyčerpané. Za první hodinu totiž zájemci poslali přes 3 600 elektronických žádostí o peníze na výměnu kotle. Ústecký kraj přitom předpokládal, že ze 167 milionů korun podpoří zhruba 1 600 žadatelů.

„V tento okamžik evidujeme 3 619 podaných žádostí s tím, že tady ten počet nevypovídá o unikátních žadatelích. Předpokládáme totiž, že tam budou nějaké duplicity,“ konstatuje po první hodině Tomáš Vaněk z ústeckého krajského úřadu.

Podle krajské mluvčí Lucie Dosedělové se mají zájemci o kotlíkové půjčky hlásit i dál.

„Určitě doporučujeme žadatelům, aby dál podávali žádosti, protože i když to nyní vypadá, že máme vyčerpáno, těch duplicit je tam opravdu hodně. Tak é se nám stává, že si lidé špatně přečtou organizační pokyny, přijde jim potvrzená elektronická žádost, ale oni potom ještě musí podepsat a dopravit veškeré přílohy k nám na podatelnu, a to často neuskuteční,“ konstatuje.

Letos jde zřejmě o poslední možnost dotaci na výměnu kotle získat. Na spolufinancování vlastní části koupě nového kotle si lidé mohou vzít bezúročnou půjčku u obce, ve které bydlí. Ta si o peníze zažádá na Státním fondu životního prostředí České republiky.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související