Ústavní péče v kraji zažívá největší změnu v historii

9. leden 2014

V posledních dvou letech se kompletně mění sociální služby na Vysočině. Postižení lidé už nebydlí v zamřížovaných ústavech, ale mají své vlastní domky nebo byty. Vše nastartoval sociálně demokratický radní Petr Krčál, který je nyní horkým kandidátem na ministra práce a sociálních věcí.

Kraj Vysočina je první v republice, který se o něco podobného pokusil. Zároveň je tak dnes vzorem pro ostatní regiony. Na Vysočině se podle vyjádření samotných klientů i bývalých vedoucích ústavů změna zatím daří. „V ostatních krajích jsou většinou na začátku,“ říká budoucí ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál, který se inspiroval mimo jiné ve Velké Británii.

Česká republika by to podle prvních optimistických odhadů mohla zvládnout už za 15 let. „Ale samozřejmě nemůže to být řešeno tím způsobem, že všechny ústavy se najednou rozpustí a všechny ústavy se transformují, to by nebylo dobře.“

Na Vysočině je téměř hotová výstavba chráněného bydlení na Třebíčsku. Následovat bude přeměna sociálních ústavů na Pelhřimovsku a domky pro postižené klienty vyrostou také Žďársku. V současné době už dva domky stojí ve Velké Bíteši a další dva by měly přibýt například také v Bystřici nad Pernštejnem nebo v Křižanově.

autor: Michal Malý
Spustit audio